Saptamana viitoare incepe, in Scotia, summitul G8, inca o piatra de incercare pentru Marea Britanie, in afara de cea legata de preluarea presedintiei Uniunii Europene. Pentru ca la Gleneagels, Germania, Canada, SUA, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Rusia ar trebui sa ajunga la un acord privind efectul de sera si saracia din Africa.

Al doilea subiect nu pare sa ridice probleme deosebite, mai ales dupa ce presedintele american George W. Bush a promis ca va sterge datoria statelor sarace si va suplimenta ajutorul acordat Africii. Dar in ce priveste incalzirea globala, acesta ar putea deveni punctul nevralgic al relatiilor americano-britanice. Pentru ca Bush nu va semna nici in ruptul capului Protocolul de la Kyoto, privind reducerea emisiilor de gaze nocive. Chiar la inceputul acestei saptamani, el a declarat pentru un post de televiziune danez ca acceptarea Protocolului de la Kyoto ar "secatui economia americana".

"Evident ca exista un dezacord in aceasta privinta, care nu are nici o sansa de rezolvare", a subliniat seful Casei Albe. Drept care Tony Blair, primind si sprijinul lui Jacques Chirac in privinta reducerii emisiilor de gaze, va face inca o incercare sortita esecului. Analistii apreciaza, intre altele, ca la reuniunea din Scotia vom avea parte de o premiera. Un document oficial final semnat de numai sapte din cele opt state participante. Cu alte cuvinte, Statele Unite impotriva tuturor. "The Guardian" scria ieri despre un posibil compromis, care urmeaza sa fie discutat pana saptamana viitoare.

Este vorba despre eliminarea din textul declaratiei finale a clauzei legate de schimbarile climatice, in locul includerii acceptului de a continua negocierile legate de reducerea gazelor. Marea Britanie mai are o speranta. Sa convinga India si China, care vor participa la reuniune cu statut de invitati, sa accepte protocolul. China, care are cea mai rapida crestere economica, este al doilea mare emitent de gaze toxice, dupa Statele Unite, iar presedintele Hu Jintao a fost invitat in Scotia tocmai pentru a fi convins sa negocieze macar reducerea acestora.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.