La Viena a fost prezentat ieri un raport privind reformarea Organizatiei de Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), amplu studiu semnat de sapte diplomati din Germania, Olanda, SUA, Norvegia, Croatia, Rusia si Kazahstan. Decizia elaborarii acestei lucrarii a fost luata in decembrie anul trecut.

Potrivit presei germane, autorii textului si-au propus, conform cerintei formulate in acest sens de ministrii de externe ai OSCE, sa identifice masurile organizatorice menite sa sporeasca eficienta institutiei. Dar - scria "Frankfurter Allgemeine Zeitung" - motivul real il constituie disputa politica dintre Occident si Rusia, legata de rostul OSCE, divergente care au adus organizatia in pragul unui blocaj, dupa ce Moscova a refuzat sa adopte bugetul pe anul in curs.

Din punctul de vedere al Kremlinului, OSCE s-a transformat intr-un instrument cu ajutorul caruia Occidentul actioneaza pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice impotriva intereselor Rusiei. Ceea ce partea rusa identifica drept tentativa de extindere a influentei SUA si UE in spatiu CSI este catalogat de Occident ca instituire a unui control asupra indeplinirii obligatiunii asumate de toate cele 55 de state membre ale OSCE. Este vorba, inainte de toate, de principiile statului de drept si ale democratiei. In opinia analistilor care au urmarit acest conflict din interiorul OSCE, disensiunile aparute nu pot fi nici macar aplanate printr-o simpla "cosmetizare".

Oricum, nimeni nu crede ca OSCE s-ar putea destrama, asa cum s-au temut multi de-a lungul "crizei bugetare" de la inceputul anului. Intrebarea care se pune este daca OSCE va reusi sa-si pastreze prestanta si greutatea de organizatie care se ocupa de latura politica a chestiunilor de securitate, sau, treptat, isi va pierde orice insemnatate?! Soarta OSCE se afla in mainile Rusiei si ale Occidentului, care trebuie sa decida ce este mai avantajos intre aceasta structura si colaborarea din cadrul organelor consultative mixte ale NATO si UE.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.