Tara frunzei de artar si a multor romani emigrati isi serbeaza astazi Ziua Nationala. Canada se afla in topul statelor G8, inregistrind o continua crestere economica in ultimii 12 ani. Bugetul canadian este de opt ani in excedent, folosit mai ales pentru plata datoriilor externe.

Sub coroana britanica, dar cu o economie care depinde in mare parte de SUA, Canada este un dreamland pentru imigranti, inclusiv romani. Desi este al doilea stat din lume ca suprafata (dupa Rusia), densitatea populatiei este foarte scazuta, de doar 3,1 locuitori pe kilometru patrat. Cele 32 de milioane de locuitori sint concentrate in proportie de 85% in sudul Canadei, de-a lungul granitei cu SUA, in metropole ca Ontario (11 milioane de locuitori), Quebec (7 milioane) si Alberta (3 milioane).

La partea economica, canadienii stau foarte bine. Produsul intern brut a crescut in ultimii zece ani cu 25%, aceasta fiind cea mai mare rata de crestere din toate statele G8. "Inima" economiei canadiene bate in Ontario si Quebec, unde se realizeaza 70% din PIB. Cheia succesului canadian a fost trecerea de la o economie agrara si de exploatare a bogatiilor naturale la una bazata pe tehnologie de virf si servicii. In ce priveste piata muncii, Canada are o rata a somajului de 7%, iar cota de inflatie de 1,7% este sub limita de interventie a Bancii Mondiale.

Atit Canada, cu cei aproape 9 milioane de vorbitori de franceza, cit si Romania sint membre in reteaua de tari francofone. Tara noastra va gazdui in 2006 al 11-lea summit al Francofoniei, organizat de Agentia Interguvernamentala a Francofoniei (AIF). In AIF exista 50 de state membre, printre care si Romania si Canada, scopul Agentiei fiind implementarea de programe de cooperare in domeniul educatiei, culturii, mass-media, dar si al economiei si politicilor publice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.