Politica externa a R.Moldova merita un "reset" dupa parlamentarele din 2009, o reprogramare a prioritatilor, iar dezideratul integrarii europene, care va ramane tema centrala a politicilor interne si externe, trebuie regandit in termeni functionali, spun experti de la Chisinau.
Igor Munteanu, directorul executiv al Institutului pentru Democratie si Initiative Sociale "Viitorul" de la Chisinau, spune ca relatia cu UE trebuie regandita in asa fel incat sa nu mai fie tratata doar in temeni de asistenta practic neconditionata de genul "voi ne dati bani si noi facem ce vrem in interior", ci sa prevada inclusiv obligativitatea din partea Chisinaului de a transmite rapoarte la Bruxelles.

Expertul a mai spus, in cadrul unei emisiuni realizate de Asociatia pentru Politica Externa de la Chisinau, ca imaginea R.Moldova, care este reprezentata de diplomatie, dar si de clasa politica in integralitatea sa, nu trebuie sa mai fie reprezentata de "fetele buhaite de diplomati care nu au nici o treaba nici cu diplomatia de cariera, nici cu oamenii de cultura".

"Diplomatia moldoveana trebuie sa fie total revizuita si doar in acest fel schimbarea promisa de partidele liberale si democratice ar putea sa prinda contur si ar putea fi receptata", este de parere Igor Munteanu. El a subliniat ca in partidele care sunt in proces de negociere a unei alternative la guvernare sunt foarte multi fosti diplomati care au fost goniti efectiv din Ministerul de Externe si ani de zile au ramas in afara domeniului lor de activitate. "Inseamna ca lucruri extrem de grave s-au produs in interiorul acestui minister, care trebuie resetat", a conchis Igor Munteanu.

Expertul considera ca UE a facut foarte bine cand "a luat o pauza de gandire" in relatiile cu Chisinaul inainte de alegeri, pentru a vedea pana unde ajunge democratia din R. Moldova. "Am vazut pana unde ajunge, si in aprilie, si in perioada iulie, in care toate resursele administrative, tot ce este mai urat in masinaria de stat, a explodat in mintile oamenilor, a explodat in mainile politistilor care s-au antrenat in actiuni de consolidare a regimului autoritar. Slava Domnului ca procesul electoral a adus si rezultate pozitive. Speram foarte mult ca aceste rezultate vor aduce la putere un guvern responsabil, transparent si credibil pentru partenerii occidentali. Din momentul in care exista un interlocutor legitim la Chisinau, in aceeasi secunda UE va fi dispusa sa reia discutia de baza asupra acestui document care sa dea o perspectiva de asociere si in acelasi timp sa traseze prioritatile de baza pe care se va misca cooperarea dintre UE si R. Moldova", afirma Igor Munteanu.

Potrivit lui Igor Munteanu, imaginea-tip a R. Moldova este de tara fragmentata, saraca, fara sperante – este imaginea din toate rapoartele care circula in lume. "Eu cred ca R. Moldova are obligatia sa schimbe aceasta imagine. Cum? Fiind un elev silitor la Politicile de Vecinatate ale UE, la Politica de Parteneriat Estic si in acelasi timp la producerea de practici pozitive cu care, de exemplu, UE se poate mandri. Este extrem de important si pentru UE, atunci cand promoveaza cu atata dificultate anumite politici costisitoare pentru bugetul de criza a Uniunii Europene, sa aiba posibilitate sa spuna: 'Noi am investit in aceasta tara, aceasta tara a prins lectia si ca urmare s-au schimbat lucrurile' ", spune Munteanu.

"UE are disperata nevoie sa arate succesul Politicii de Vecinatate si eu cred ca R. Moldova, prin configuratia naturala a fortelor politice care s-a intamplat dupa 29 iulie, are toate sansele sa se orienteze spre acest gen de abordare
", spune directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.