Autoritatile marocane au interzis, luni seara, comercializarea cotidianului "Le Monde", pentru ca acesta a publicat un sondaj asupra regelui Mohammed VI, care, desi confirma asentimentul dat de marocani monarhiei,ar incalca sacralitatea persoanei regale, spun surse oficiale, citate de Jeune Afrique.
"Editia ziarului, datata 4 august, nu a fost autorizata sa ajunga in Maroc, dupa aterizarea aeronavei pe aeroportul Casablanca. Nu va fi pusa in vanzare", a declarat un responsabil marocan pentru AFP. Interdictia vine dupa ce, sambata, autoritatile au retras ultimele doua numere ale hebdomadarelor "TelQuel" si "Nichane", care publicasera acelasi sondaj, realizat in parteneriat cu "Le Monde".

Desi 91% dintre marocanii intervievati au avut o perceptie pozitiva asupra monarhiei lui Mohammed VI, autoritatile marocane sustin ca monarhul este deasupra judecatilor publice si, prin urmare, nu poate constitui obiectul niciunei anchete, fie ea si sociologica, arata NewsIn.

Inca de sambata, ministrul marocan al Comunicarii Khalid Naciri avertizase ca, daca "Le Monde" va publica sondajul, atunci cotidianul nu va putea fi vandut in Maroc. Este o problema de corenta, a spus acesta, de vreme ce "monarhia din Maroc nu poate fi pusa in ecuatie si nu poate face obiectul unei dezbateri, nici macar prin sondaje". Pe de alta parte, grupul TelQuel a anuntat ca va sesiza tribunalul administrativ din Casablanca, pentru ca "nicio lege nu interzice sondajul in Maroc".

Sindicatul national al presei marocane (SNPM) si organizatia Reporters sans frontières (RSF) au condamnat ferm retragerea a 100.000 de exemplare ale "TelQuel" si " Nichane". Cotidianul "Le Monde" a decis publicarea sondajului, preferand "sa fie cenzurat, decat sa se auto-cenzureze".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.