Politia australiana a arestat astazi patru suspecti de terorism cu legaturi cu o grupare islamista somaleza, pentru planificarea unui atac sinucigas asupra unei baze militare din Australia, in ceea ce ar fi fost primul atentat terorist pe teritoriul acestei tari.
Unul dintre suspecti a fost inculpat pentru infractiuni legate de o actiune terorista, in timp ce alti trei erau interogati de politie.

Circa 400 de politisti au participat la operatiunea care a condus la arestarea la Melbourne a celor patru suspecti cu varste in jur de 20 de ani, de origine somaleza si libaneza, potrivit unui reprezentant al politiei federale australiene. Cei patru sunt acuzati ca au planificat atacarea unei cazarme militare cu arme automate, a explicat politia, care a precizat ca membrii grupului fusesera anterior in Somalia, arata NewsIn.

Suspectii "se pregateau sa desfasoare un atac sustinut impotriva personalului militar, pana cand ar fi fost ei insisi ucisi", a declarat Tony Negus, comisar-sef al politiei federale australiene. "Intentia acestor oameni era de a patrunde in cazarmele militare si de a ucide cat mai multi oameni posibil... Daca s-ar fi produs, ar fi fost cel mai grav atac comis vreodata pe teritoriul australian", a adaugat el.

Potrivit politiei, suspectii aveau in vedere cazarma Holsworthy de la Sydney, dar supravegheasera si alte baze militare.
Premierul australian Kevin Rudd a reactionat declarand ca aceste arestari "reamintesc tuturor australienilor ca amenintarea terorista este reala". El a exclus insa retragerea celor 1.550 de militari australieni din Afganistan. "Ceea ce s-a intamplat astazi ne reaminteste tuturor autralienilor ca amenintarea terorista este cat se poate de reala si ca este nevoie de o vigilenta permanenta a autoritatilor care se ocupa de securitate", a subliniat el.

Potrivit lui Negus, reteaua terorista are legaturi cu grupul islamist radical somalez shebab care a lansat in mai o ofensiva pentru a rasturna guvernul de tranzitie de la Mogadiscio.

"Membrii grupului erau in cautarea unei fatwa sau a unui text religios care sa justifice un atac terorist impotriva Australiei", a explicat el.

O echipa de 150 de politisti ancheta proiectul de atac sinucigas din ianuarie, in cadrul unei "vaste operatiuni de supraveghere fizica si electronica", a mai spus el.

In februarie 2009, un cleric musulman de origine algeriana si alte sase persoane fusesera condamnate pentru ca au participat la o retea care pregatea atentate teroriste in Australia.

Douasprezece persoane au fost arestate in noiembrie 2005 pentru planificarea unor atentate in timpul unor meciuri de fotbal sau intr-o gara, cu intentia de a ucide aproape o mie de persoane. Atacurile intentionau sa determine Australia sa isi retraga trupele din Irak si Afganistan.

Australia nu a avut atentate teroriste pe teritoriul sau, dar a avut pierderi ridicate in urma atentatelor din Bali din 2002, unde au fost ucisi 92 de cetateni australieni. Trei australieni au fost ucisi si in dublul atentat sinucigas comis in 17 iulie impotriva a doua hoteluri de lux din Jakarta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.