Un membru important al taberei reformatoare, Mohammad Ali Abtahi, care figureaza printre acuzatii judecati incepand de sambata de un tribunal revolutionar de la Teheran, a afirmat ca nu au existat fraude la alegerile prezidentiale din 12 iunie, potrivit agentiei de presa FARS, citata de AFP.
"Le spun tuturor prietenilor mei si tuturor prietenilor care ne asculta, ca problema fraudelor din Iran a fost o minciuna destinata sa provoace revolte, pentru ca Iranul sa devina ca Afganistanul si Irakul si sa indure pagube si suferinta", a spus tribunalului Mohammad Ali Abtahi, fost vicepresedinte in timpul mandatului presedintelui reformator Mohammad Khatami (1998-2005). "Daca acest lucru s-ar intampla, nu ar mai ramane nici numele, nicio urma din revolutia" islamica din 1979, a continuat el.

Mohammad Ali Abtahi se numara printre cele circa 100 de persoane judecate incepand de sambata de un tribunal revolutionar, acuzate de tulburari ale ordinii publice in timpul manifestatiilor care au urmat realegerii contestate a presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad in 12 iunie.

In jur de 2.000 de persoane au fost arestate in timpul protestelor postelectorale, cea mai ampla miscare populara de contestare de la revolutia islamica din 1979. Oficial, 30 de persoane au fost ucise in cursul violentelor.

Majoritatea persoanelor arestate au fost eliberate ulterior, dar 250 de manifestanti sunt inca in detentie. Marti au fost eliberati 140 de detinuti, pentru ca joi sa fie arestati din nou zeci de manifestanti in timpul unei adunari neautorizate a opozitiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.