Noul virus gripal H1N1, considerat pana in prezent putin periculos, poate antrena complicatii la persoanele deja bolnave, explica specialistii, care isi fac griji si pentru efectul sau la femeile insarcinate.
"Aceasta gripa constituie un factor agravant pentru organismele fragile", a subliniat ministrul francez al sanatatii Roselyne Bachelot, dupa anuntul decesului unei fete de 14 ani care s-a dovedit infectata cu virusul A(H1N1). Fata suferea de o boala rara cu deficit imunitar, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Pe scurt, modul cum se manifesta boala infectioasa rezulta din lupta dintre agentul agresor, adica un virus, si gazda, adica noi, care reactionam cu mijloacele de aparare si in special cu sistemul nostru imunitar", a explicat François Bricaire, seful Serviciului de Boli Infectioase si Tropicale de la Spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris.

"Cazul tipic sunt insuficientele respiratorii
", arata la randul sau Gilles Pialoux de la spitalul Tenon. Persoanele care sufera de asemenea afectiuni "au un echilibru fragil si orice gripa precipita dezechilibrul".

In ansamblu, grupele cu risc sunt cam aceleasi ca in cazul unei gripe obisnuite, potrivit specialistilor, fiind vorba de pesoane cu afectiuni respiratorii precum bronhopneumopatia cronica obstructiva, astm sau mucoviscidoza, insuficienta cardiaca grava, diabet sau persoanele imunodeprimate, al caror sistem natural de aparare este slabit.

Printre cauzele imunodepresiei, profesorul Pialoux citeaza bolile genetice, virusul SIDA, ciroza, insuficienta respiratorie cronica, drepanocitoza (o boala a sangelui) sau unele medicamente (corticoide, chemioterapie).

"Sarcina nu este o boala, dar este de asemenea o cauza de imunodeprimare", spune el. Numarul femeilor insarcinate in Franta este estimat la 800.000.

Potrivit unui studiu al Centrului american de control al bolilor (CDC) publicat saptamana aceasta de revista The Lancet, femeile insarcinate ar avea riscuri de patru ori mai mari de a suferi complicatii din cauza noului virus gripal si o rata de mortalitate mai ridicata decat media.

Specialistii semnaleaza de altfel o mortalitate mai mare si la persoanele care sufera de obezitate, ceea ce este o caracteristica proprie noului virus H1N1.

Complicatii grave survin insa si la persoane tinere si sanatoase. Poate pentru ca, avanseaza profesorul Bricaire, acestea sunt "complet virgine in ceea ce priveste acest virus".

Medicii pot actiona incercand sa combata agentul infectios cu antivirale ca Tamiflu, antibiotice in caz de suprainfectie bacteriana. "De cealalta parte, pot ajuta organismul sa se apere, cu imunostimulatoare, dar si prin vaccinare", explica profesorul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.