Cotidianul israelian Haaretz se intreaba daca scandalul traficului cu ovule din Romania este un caz de antisemitism, publicand o opinie critica fata de comparatia clinicii Sabyc cu Auschwitz, dar si opinii ale unor evrei din Romania.
Comparandu-i pe medicii israelieni de la clinica Sabyc cu nazistii, Colegiului Medicilor din Romania risca inutil sa dea nastere unor atitudini rasiste, a declarat seful Asociatiei Mondiale a Medicilor Yoram Blachar, citat de Haaretz.

Blachar, un israelian care conduce asociatia mondiala ce supravegheaza respectarea eticii mondiale, a reactionat la declaratii publice ale profesorului Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, care spusese marti ca medicii de la Sabyc pot fi comparati cu personalul medical de la Auschwitz. El se referea a arestarea a doi medici israelieni acuzati de trafic cu ovule. Medicii israelieni "au cumparat parti din trupul unor oameni saraci si vulnerabili, fara a-i informa asupra riscurilor si ca fac parte dintr-o cercetare".

Potrivit NewsIn, Blachar a spus ca, si in cazul in care s-ar dovedi ca cei doi medici sunt vinovati de trafic de ovule, ei tot ar fi "la distanta de ani lumina" de ceea ce se facea la Auschwitz.

Pe de alta parte, scrie Haaretz, evreii romani si israelienii care lucreaza in tara au spus ca raidul politiei si consecintele sale reflecta mai degraba rivalitatea, posibil chiar din partea altor israelieni, decat antisemitismul sau xenofobia.

Rabinul sef din tara, Naftali Deutsch, a sublinat ca la Bucuresti mai sunt alte cateva clinici israeliene care recolteaza ovule si ca politia "nu le deranjeaza" pe niciuna. "In mod clar, a fost vorba despre o disputa intre rivali, altfel, intreaga poveste nu ar fi avut loc", a spus Deutsch.

Presedintele comunitatii evreiesti din Romania, Dr. Aurel Vainer, a explicat ca cei doi medici arestati fusesera vazuti conducand masini scumpe. "Aceasta si alte semne de bogatie au dat nastere la invidie, oamenii reactioneaza negativ. Poate si faptul ca sunt straini a atras atentia asupra lor, dar nu vad nicio legatura cu faptul ca sunt evrei. Si romanii bogati se confrunta uneori cu ostilitate. Este natura umana", a explicat acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.