In timp ce europenii se gandesc la viitorul Uniunii lor si construiesc planuri si proiecte pentru salvarea marii familii comunitare, la Rasarit de Batranul Continent se schiteaza conturul unei noi aliante. Cand, cu aproape o luna in urma, la Vladivostok, ministrul rus al afacerilor externe primea vizita omologilor sai din China si India, opinia publica de pretutindeni a tratat evenimentul ironic, plasandu-l pe palierul incercarilor disperate ale Moscovei de a-si gasi un loc decent pe scena politicii mondiale.

Dar intrevederea de la Vladivostok a avut si are continuare, iar daca "mutarea" reuseste, si Rusia, China si India bat palma formand o trilaterala, "o mare troica", echilibrul de forte din lume va suferi modificari. Ideea unei "axe" Moscova-Beijing-New Delhi a fost evocata pentru prima data de Evgheni Primakov, in 1998, cand fostul sef al diplomatiei de la Kremlin indeplinea functia de prim ministru. La vremea respectiva insa, jocul nu s-a legat: nici China, nici India nu au dorit sa-si puna in pericol relatiile cu Statele Unite si aliantii lor de dragul unei prietenii cu Rusii, care nu putea sa inlocuiasca avalansa investitiilor occidentale.

Cine va da tonul

Din acest punct de vedere, lucrurile nu s-au schimbat nici acum. Ceea ce a suferit modificari este insa pozitia Beijingului si New Delhi vizavi de unele probleme ale marii politici. Prin urmare, la Vladivostok, cei trei ministri au decis: "sa fie troica !". Cateva zile mai tarziu se reuneau, la Moscova, liderii Organizatiei de coooperare de la Shanghai (SOS), din care fac parte Rusia, China, Kazahstan, Uzbekistan, Kirghizia si Mongolia, ultima cu statut de observator. Cu acest prilej s-a hotarat primirea in organizatie a Indiei, Iranului si Pakistanului. Deocamdata, in calitate de observatori. Ceea ce inseamna ca, asimilata la SOS, preconizata "troica" va da practic tonul.

Ne revedem la Londra

Zilele acestea Moscova se pregateste sa primeasca vizita presedintelui Chinei, Hu Jintao, printre problemele inscrise pe agenda convorbirilor cu omologul tarii gazda, Vladimir Putin, figureaza cu precadere aspecte economice ale relatiilor bilaterale. Merita mentionat ca cei doi se vor revedea la Londra, pe 8 iulie, in cadrul lucrarilor intrevederii la nivel inalt a Grupului celor 8, unde liderul de la Beijing se numara printre invitatii de onoare. Ramane de vazut daca pe pamant britanic, in compania mai-marilor lumii, va fi ridicata chestiunea parteneriatului strategic dintre Rusia, China si India. O cooperare care, dincolo de componenta politica, are un puternic substrat economic.

Prioritate energetica

Pentru cele doua state asiatice aflate in plina dezvoltare, asigurarea pe termen lung a resurselor energetice a devenit o prioritate. Un domeniu unde Occidentul nu le poate fi de folos. Dimpotriva, se poate spune ca le este chiar concurent. In schimb, Rusia are, din aceasta perspectiva, un cuvant de spus si, cel mai important, multe de facut. E adevarat, este vorba de zacaminte din Siberia orientala inca nedate in exploatare. Dar nici asta nu pare sa constituie un impediment insurmontabil: atat China, cat si India dispun de resurse financiare suficiente pentru a le investi in petrolul si gazele naturale rusesti. Prin urmare, interes exista pe toate fronturile. Mai trebuie doar sa se treaca de la vorbe la fapte.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.