Ministrul portughez al economiei Manuel Pinho si-a prezentat joi demisia dupa ce a facut un gest deplasat fata de un membru al opozitiei in timpul unei reuniuni parlamentare, simuland coarne cu degetele
"Ministrul mi-a prezentat demisia sa si am acceptat-o", a declarat premierul portughez Jose Socrates la iesirea din cladirea Parlamentului. "Sunt sigur ca regreta (gestul sau - n.red.), insa politica este foarte dura", a adaugat el, precizand ca in timpul dezbaterii din legislativ s-a hotarat numirea ministrului de finante Fernando Teixeira dos Santos si la conducerea Ministerului Economiei, pana la viitoarele alegeri legislative din 27 septembrie, informeaza NewsIn citamd AFP.

In timpul unei dezbateri despre starea natiunii, un deputat din Blocul de Stanga (BE, de extrema stanga) a interpelat Guvernul cu privire la situatia muncitorilor din minele de zinc de la Aljustrel (in sudul Portugaliei), ale caror locuri de munca sunt amenintate, precizand ca "niciun miner nu lucreaza" in aceasta mina.
Pinho, care purta de mai multe saptamani negocieri pentru a salva locurile de munca din mina, vizibil enervat, a ridicat degetele aratatoare de la maini si le-a pus pe cap, imitand coarnel, potrivit unor imagini difuzate de presa. Partidele din opozitie au criticat acest gest si i-au cerut lui Pinho sa-si ceara scuze.
"Nimic nu justifica acest gest. Este inadmisibil si nu ar fi trebuit sa se produca niciodata. Ministrul este constient de modul in care acest lucru afecteaza imaginea unui Guvern, dar si imaginea sa in calitate de minisrru al economiei", a declarat Socrates, care si-a cerut scuze in numele executivului la sfarsitul dezbaterii.

"Nu este usor sa accepti critici nedrepte din partea opozitiei", a adaugat el, dupa ce a salutat activitatea ministrului din "ultimii patru ani".

Ajuns la putere in 2005 cu majoritate absoluta, Partidul Socialist al lui Jose Socrates spera sa repete acest succes. Totusi, PS, care parea imbatabil potrivit sondajelor, a suferit o infrangere la alegerile europarlamentare din 7 iunie, in fata principalului partid din opozitie, Partidul Social-Democrat (PSD, de centru-dreapta).

Incidentul care a marcat cea mai recenta dezbatere parlamentara l-a constrans pe premier sa efectueze o mica remaniere in direct, sub privirea camerelor de televiziune, a sasea de la sosirea la sa putere. In cateva ore si fara sa paraseasca Parlamentul, Socrates, filmat cu telefonul sau mobil de mai multe ori, l-a inlocuit pe ministru, unul dintre principalii sai sustinatori. In schimb, Manuel Pinho a preferat sa paraseasca legislativul imediat dupa incident.

Bilantul lui Pinho, in varsta de 54 de ani, strans legat de lupta sa pentru utilizarea energiei din surse regenerabile, a fost apreciat de mai mult analisti politici, care au recunoscut totusi ca ministrul avea o "problema de imagine" din cauza unor declaratii facute de-a lungul mandatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.