Franta a castigat disputa cu Japonia privind locul de amplasare a unui reactor nuclear experimental, in valoare de 10 miliarde de euro, transmite BBC. Cei sase parteneri implicati in acest proiect - Uniunea Europeana, Statele Unite, Rusia, Japonia, Coreea de Sud si China - au semnat un acord, ieri, la Moscova, potrivit caruia reactorul termo-nuclear experimental international (ITER), conceput pentru dezvoltarea unei surse nelimitate de energie, va fi construit in Cadarache, localitate situata in apropierea orasului francez Marsilia. "Este un mare succes pentru Franta, Europa si pentru toti partenerii ITER", se arata intr-o declaratie a biroului presedintelui francez Jacques Chirac.

Demararea proiectului a fost intarziata cu peste un an si jumatate, din cauza neintelegerilor dintre Franta si Japonia. ITER este cel mai costisitor proiect stiintific comun, dupa Statia Spatiala Internationala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.