Curtea de Apel din Budapesta a confirmat dizolvarea pe cale judecatoreasca a formatiunii paramilitare Garda Maghiara, pentru repetatele actiuni de intimidare si discriminare a romilor din Ungaria.
Prin hotararea de joi, Curtea de Apel mentine si confirma decizia luata in aceasta speta de tribunalul din Budapesta pe 17 decembrie impotriva organizatiei “in uniforma” a partidului de extrema dreapta Jobbik, care a inregistrat un rezultat surprinzator de bun la recentele alegeri pentru Parlamentul European. Verdictul primei instante a survenit la putin timp dupa o serie de marsuri de intimidare a romilor in localitatea Tatarszentgyorgy, unde, cateva luni mai tarziu, un barbat rom si fiul sau au fost impuscati fatal si mai multe case au fost incendiate.

“Membrii Asociatiei Culturale si Traditionaliste Garda Maghiara au creat o atmosfera de teama, iar activitatile sale - ca defilarile membrilor si discursurile liderilor ei in sate sau orase populate de romi - au incalcat demnitatea minoritatii romilor”, si-a motivat decizia instanta budapestana.

“In loc sa rezolve conflictele, defilarile au provocat noi tensiuni”, mai sta scris in actul Curtii de Apel, citat de agentia maghiara MTI.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.