Retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova nu va avea loc prea curand

Rusia si NATO se afla din nou pe pozitii divergente. In centrul disputei, care a minat recenta intalnire intre Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, si Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al Aliantei, se afla Tratatul asupra fortelor conventionale in Europa (FCE) si conditionarile impuse de ambele parti pentru ratificarea acestuia. "Suntem convinsi ca nu exista nici un motiv pentru tergiversarea ratificarii tratatului (adaptat pentru aderare) de catre tarile care nu sunt inca parte a acestuia", a apreciat Lavrov, la incheierea discutiilor desfasurate la Moscova.

Cele trei tari baltice - Letonia, Lituania si Estonia -, care au aderat la NATO in martie 2004, nu au ratificat inca tratatul asupra FCE, iar Moscova se teme ca aceasta "zona gri", din punctul ei de vedere, va fi folosita de Alianta pentru desfasurarea de armament conventional scapat de baremurile autorizate prin tratat. "Colegii nostri occidentali leaga procesul de ratificare de realizarea acordurilor de la Istanbul (incheiate in 1999) privind prezenta militara a Rusiei in Georgia si Moldova", a spus, nemultumit, Serghei Lavrov, care nu vede oportuna aceasta legatura.

"Acordurile incheiate de Rusia cu Georgia si Moldova au un caracter bilateral, iar noi estimam ca eronata incercarea de a le utiliza pentru a intarzia intrarea in vigoare a unui tratat extrem de important pentru stabilitatea Europei", a conchis seful diplomatiei ruse. "Suntem de acord ca e vorba de un tratat foarte important, dar principalii nostri aliati (din NATO) fac si vor continua sa faca o legatura intre angajamentele luate la Istanbul si ratificarea acestuia. Nu se poate unul fara celalalt.(...) Aceasta pozitie nu se va schimba", nu s-a lasat mai prejos replica lui Jaap de Hoop Scheffer.

Deocamdata, Moscova a incheiat un acord de data recenta cu Georgia, privitor la desfiintarea bazelor militare rusesti de pe teritoriul fostei tari ex-sovietice. In privinta Moldovei insa, Lavrov a subliniat ca problema retragerii a ceea ce el a denumit "micul" contingent rusesc nu este de actualitate imediata.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.