Saddam Hussein credea ca Iranul este o amenintare serioasa pentru Irak si a incurajat ideea ca ar detine arme de distrugere in masa pentru a nu parea vulnerabil in fata tarii vecine, potrivit unor documente FBI referitoare la interogatoriile la care a fost supus, desecretizate si citate de Reuters.
"Hussein credea ca Irakul nu poate da o impresie de slabiciune in fata inamicilor sai, si in special in fata Iranului", a scris agentul special FBI George Piro, intr-un raport redactat dupa discutiile pe care le-a avut cu Saddam in iunie 2004 despre armele de distrugere in masa.

Saddam considera ca si alte tari din regiune sunt o amenintare pentru Irak si tara sa trebuie sa dea impresia ca se poate apara.

Saddam a recunoscut ca perspectiva ca Iranul sa considere Irakul lipsit de aparare il speria mai mult decat ideea ca Statele Unite vor lua masuri daca Bagdadul blocheaza accesul inspectorilor ONU care cautau arme de distrugere in masa. "In opinia sa, inspectorii ONU le-ar fi aratat iranilor exact unde sa loveasca pentru a provoca maximum de pagube Irakului", se arata in documentele obtinute si publicate de National Security Archive, institut de cercetare independent.

Dupa cum aminteste NewsIn, dictatorul dusese un razboi sangeros cu Iranul din 1980 pana in 1988, in timpul caruia Irakul a folosit arme chimice. Fostul presedinte american George W. Bush a lansat razboiul din Irak in 2003, cu pretextul ca aceasta tara risca sa foloseasca armele de distrugere in masa pe care le are. Numai ca aceste arme nu au fost gasite niciodata.

Potrivit documentelor, agentii speciali ai FBI l-au interogat pe Saddam de peste 20 de ori si au avut cel putin cinci "discutii neoficiale" cu acesta, de la capturarea lui de catre trupele americane in decembrie 2003. Interogatoriile au avut loc in perioada februarie - iunie 2004, in celula sa de la inchisoarea de langa aeroportul din Bagdad.

Saddam, care nu este identificat ca atare in documente, fiind doar numit "detinutul valoros", impartasea ostilitatea lui Bush fata de mollahii iranieni "fanatici". El nega ca are legaturi cu liderul al-Qaida Osama ben Laden, pe care il considera habotnic, si declara ca cel mai probabil aliat al sau in cazul unui razboi ar fi Coreea de Nord, potrivit documentelor.

Fostul dictator si-a asumat responsabilitatea pentru lansarea rachetelor SCUD impotriva unor tinte israeliene in timpul Razboiului din Golf din 1991. Motivul a fost ca Saddam considera ca Statele Unite sunt influentate de Israel, care ar fi cauza "tuturor problemelor arabilor".

In timpul interogatoriilor, Saddam a negat cateva informatii care circulau despre el. El spune ca nu a folosit niciodata sosii si pentru a comunica folosea in special curieri. Fostul dictator nu-si amintea sa fi vorbit la telefon de mai mult de doua ori din martie 1990.

Saddam a fost executat in decembrie 2006, dupa ce a fost condamnat pentru crime impotriva umanitatii de un tribunal irakian. El fusese judecat pentru uciderea a 148 de siiti, in urma unei tentative de asasinat care l-a vizat in 1982.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.