Opozitia de centru-dreapta condusa de primarul Sofiei Boiko Borisov este favorita la alegerile legislative de duminica din Bulgaria, in fata socialistilor premierului Serghei Stanisev, dar lipsa probabila a unei majoritati va ingreuna formarea unui guvern.
Partidul GERB al lui Boiko Borisov, fost bodyguard al ultimului dictator comunist Todor Jivkov, apoi al fostului rege Simeon al II-lea de Saxa-Coburg-Gotha, este creditat cu 28-32% din voturi, fata de 17-22% pentru socialisti (PSB), potrivit sondajelor. Partidul minoritatii turce MDL, partener in actualul guvern, poate spera intre 9 si 12%, iar ultranationalistii din Ataka intre 8 si 10%, potrivit institutului MBMD, comenteaza AFP, potrivit NewsIn.

Impartirea celor 240 de locuri ale Parlamentului intre sapte sau opt partide va complica in mod inevitabil formarea unui guvern, cu atat mai mult cu cat toate exclud o alianta cu extrema-dreapta. Potrivit unui analist Gallup, Andrei Raicev, "un impas postelectoral este cel mai probabil" si sunt posibile chiar alegeri anticipate in toamna.

Boiko Borisov, in varsta de 50 de ani, declara recent pentru AFP ca este reticent la coalitii "capcana". El exclude un parteneriat cu socialistii si MDL, avand in vedere doar posibilitatea de a se alia cu Coalitia albastra (dreapta), creditata cu 7-8% din voturi. "Sa devin prim-ministru nu este un obiectiv in sine pentru mine", a afirmat el.

La randul lor, socialistii se declara pregatiti pentru o coalitie dreapta-stanga, Serghei Stanisev subliniind ca "cel mai rau scenariu ar fi anarhia politica in timp ce criza".

Toate partidele care candideaza vor sa amelioreze imaginea Bulgariei, afectata de coruptie, si sa recastige increderea Uniunii Europene pentru a recupera fondurile inghetate in valoare de cateva sute de milioane de euro.

Campania a fost marcata si de avertismentele publice repetate impotriva cumpararii de voturi, o practica foarte raspandita, mai ales in randul minoritatii rome, dar si a electoratului sarac in general. Distribuirea de mita electorala - alimente si obiecte - este o practica foarte folosita inca din perioada de tranzitie de la comunism.

Cumpararea de voturi este pasibila cu pana la 6 ani inchisoare si amenzi de pana la 10.000 de euro. Chiar si asa, 12% dintre bulgari s-au declarat gata sa voteze pentru cine plateste, potrivit unui sondaj al institutului public NCIOM. O misiune de observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a remarcat intr-un raport intermediar ca "alegatorii din randul minoritatilor raman vulnerabili la presiuni".

Pe de alta parte, la acest scrutin participa in premiera persoane aflate in arest si anchetate penal, pentru ca statutul de candidat presupune punerea in libertate si imunitate judiciara. Astfel, fratii Galev din Dupnita (vest), inculpati pentru extorsiune, candideaza ca independenti si unul dintre ei, Plamen, are chiar sanse sa fie ales.

Dintre cele 240 de mandate aflate in joc, 31 vor fi rezervate pentru prima oara candidatilor partidului care obtine majoritatea. Sistemul proportional va fi aplicat celorlalte 209 mandate.

In total sunt inscrisi 6,8 milioane de alegatori, dintr-o populatie de 7,7 milioane. Potrivit analistilor, numarul alegatorilor inscrisi este exagerat. Circa un milion dintre alegatori locuiesc peste hotare. Votul in strainatate este practicat in special de bulgarii de origine turca, dintre care sute de mii au emigrat in Turcia. Astfel, partidul acestei minoritati, MDL, va obtine doua sau trei mandate in plus gratie acestor voturi, potrivit institutului NCIOM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.