Nord-coreenii nu mai au ce manca, dupa ce ajutorul international acordat regimului comunist a fost redus in urma testului nuclear din luna mai, a avertizat astazi Programul Alimentar Mondial al ONU, citat de AFP
In pofida ajutorului redus pe care il primeste, Phenianul a cerut agentiei ONU sa-si restranga operatiunile din tara fara a anunta un motiv oficial, a declarat reprezentantul orgnizatiei in Coreea de Nord, Torben Due, citeaza NewsIn.

"Aceasta reprezinta o problema grava pentru populatie, care nu are suficienta mancare", iar PAM, care si-a fixat anul trecut obiectivul de a ajuta 6,2 milioane de persoane din aceata tara , a trebuit sa-si restranga sprijinul la 2,27 de milioane de nord-coreeni.

"Un adult isi poate permite sa traiasca numai cu cereale si legume cateva luni, insa situatia este critica pentru copii. Tot mai multi dintre acestia sunt internati pentru malnutritie grava", a declarat Due, precizand ca nu are statistici in acest sens.

Potrivit reprezentantului ONU, ajutorul a fost redus mai ales dupa testul nuclear efectuat de Coreea de Nord la 25 mai, al doilea al regimului comunist dupa octombrie 2006.

PAM desfasoara in prezent operatiuni in 57 districte din sase provincii, in loc de 131 de districte din opt provincii, asa cum se intampla inainte de testul nuclear.

O foamete puternica a afectat Coreea de Nord la mijlocul anilor '90, provocand moartea a circa doua milioane de persoane, potrivit unor organizatii umanitare. De atunci, Phenianul depinde de sprijin alimentar strain, care este intrerupt in mod frecvent.

Agentia PAM, sub egida ONU, si-a redus la minimum operatiunile de urgenta in 2006, la cererea Phenianului, dar a reinceput sa acorde sprijin Coreei de Nord in iunie 2008, dupa un acord cu regimul comunist.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.