Misterul identitatii Elisei, careia Beethoven (1770-1827) i-a dedicat in 1810 celebra bagatela "Fur Elise", a fost ridicat de un muzicolog german care a descoperit adevaratul nume al acesteia - Elisabeth Roeckel, informeaza AFP.
Klaus Martin Kopitz, un muzicolog german expert in viata si opera lui Ludwig van Beethoven, a declarat pentru AFP, ca Elise este de fapt Elisabeth Roeckel, o cantareata de origine germana care s-a mutat la Viena in anii 1807-1808. Aceasta era sora lui Joseph August Roeckel, care a interpretat rolul lui Florestan in opera "Fidelio" dirijata chiar de Beethoven in 1806, la Viena, informeaza NewsIn.

"Elisabeth si-a urmat fratele la Viena in 1807 sau 1808, unde a fost rapid acceptata in cercul restrans al lui Beethoven", a declarat Kopitz.
Intr-un articol care va fi publicat anul viitor de muzeul Casei Beethoven din Bonn, Germania, Kopitz arata ca a gasit recent documente in arhivele catedralei St. Etienne din Viena care atesta ca Elisabeth Roeckel era cunoscuta si sub numele de Elise. "La botezul primului sau copil, pe 9 martie 1814, numele femeii este mentionat ca Maria Eva Elise, ceea ce sugereaza ca era cunoscuta la Viena precum Elise si nu Elisabeth", a adaugat Kopitz.

"Se stie ca Beethoven a scris aceasta piesa pentru pian in 1810 si ca cei doi avea relatii de amicitie foarte apropiate. Pare deci evident ca aceasta piesa i-a fost dedicata", a mai declarat muzicologul care precizeaza ca nu a existat nicio alta femeie numita Elise sau Elisabeth in viata lui Beethoven la acel moment.

"Este clar ca Beethoven a iubit-o foarte mult", noteaza Kopitz fara a putea demonstra care era adevarata natura a relatiei dintre cei doi. Expertul a mai amintit ca Elisabeth Roeckel a relatat ca "in cursul unei cine, Beethoven i-a prins btratul intr-un gest de pura afectiune".

Mai mult, tanara femei, care s-a casatorit cu unul dintre prietenii si, in acelasi timp rivalii muzicali ai lui Beethoven din epoca aceea, compozitorul Johann Nepomuk Hummel, a obtinut o bucla din parul lui Beethoven cu putin timp inaintea decesului geniului muzical la varsta de 57 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.