In premiera, Romania va asigura, impreuna cu Statele Unite ale Americii, in perioada 01 iulie 2009 30 iunie 2010, copresedintia Grupului NATO in Domeniul Neproliferarii, anunta Ministerul Apararii Nationale.
Grupul, numit ”NATO Senior Defence Group on Proliferation-DGP” reprezinta autoritatea politico-militara a NATO care asigura coordonarea activitatilor specifice neproliferarii si are rolul de a consilia Consiliul Nord Atlantic in domeniul dezvoltarii capabilitatilor colective de aparare impotriva riscurilor, amenintarilor si provocarilor de natura chimica, biologica, radiologica si nucleara - CBRN, combaterii proliferarii armelor de distrugere in masa si a mijloacelor de intrebuintare a acestora, potrivit unui comunicat MApN.

Nivelul de reprezentare al Romaniei este asigurat de Ministerul Apararii Nationale prin Departamentul pentru Politica de Aparare si Planificare. „Rolul acestuia in cadrul NATO a devenit tot mai important, in special dupa Summit-ul de la Praga, din anul 2002, ca urmare a accentuarii riscurilor si amenintarilor asimetrice CBRN, dar mai ales datorita faptului ca problematica protectiei CBRN a trupelor, populatiei si teritoriului reprezinta una dintre prioritatile strategice ale Aliantei”, se mai arata in comunicatul MApN.

In perioada 2006-2009, activitatea DGP s-a caracterizat priontr-un set de concepte lansate in aceasta perioada, care pornesc atat de la ideea identificarii masurilor necesare implementarii sarcinilor rezultate in urma summit-urilor NATO la Praga - 2002, Riga - 2006, Bucuresti - 2008, Strasbourg/Kehl – 2009, cat si de la necesitatea coordonarii si cooperarii cu celelalte structuri NATO cu responsabilitati in domeniu si cu structurile celorlalte organizatii internationale relevante (UE) sau cu partenerii.

Coordonarea lucrarilor DGP este asigurata de institutia copresedintiei, asigurata in comun de SUA (copresedinte permanent) si unul dintre Aliatii europeni (prin rotatie).


Lucrarile la nivelul DGP se desfasoara pe doua paliere, respectiv in cadrul Sesiunilor Plenare (”DGP Plenary Session”) ce includ reprezentantii nationali la nivel de general de doua stele sau directori politici, precum si in cadrul Comitetului Director (”DGP Steering Committee”) ce includ reprezentanti nationali (nivel sef directie) si experti pe domenii, explica MApN.

Rolul Comitetului Director este acela de a armoniza pozitiile nationale, de a identifica si dezvolta concepte si masuri de urmat in vederea indeplinirii obiectivelor si sarcinilor comune aferente domeniului neproliferare si pe linia apararii CBRN.

Deciziile se adopta prin consens la nivelul Sesiunilor Plenare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.