Guvernul presedintelui Raul Castro le permite cubanezilor sa aiba mai multe slujbe, cu exceptia functionarilor publici, pentru a stimula productia si pentru a raspunde nevoilor provocate de imbatranirea populatiei, a anuntat presa locala
Noul decret ii vizeaza pe toti cubanezii, cu exceptia "cadrelor, functionarilor, personalului din sanatate, oamenilor de stiinta, profesorilor si comisarilor din Garda Financiara", potrivit unei note oficiale publicate in ziarul oficial al Partidului Comunist Cubanez, intitulat Granma, citeaza NewsIn.

Aceasta decizie se numara printre cele luate de Raul Castro cu scopul de a relansa economia confruntata cu o grava criza.

Potrivit comunicatului, hotararea Guvernului va "stimula fortele productive, va permite obtinerea unor castiguri suplimentare", in conditiile in care cubanezii castiga, in medie, 20 de dolari pe saptamana. In plus, decizia va "atenua efectele economice ale imbatraniri populatiei", se adauga in comunicat.

Potrivit estimarilor oficiale, numarul persoanelor cu varsta de peste 60 de ani va creste de la 1,9 milioane la 2,9 milioane in jurul anului 2025, dintr-o populatie totala de 11,2 milioane de locuitori.

Dupa ce a preluat oficial conducerea tarii, la inceputul anului 2008, Raul Castro a autorizat, printre altele, eliminarea plafoanelor salariale, ceea ce reprezinta o indepartare clara de "dogma" comunista, si a permis extinderea suprafetelor de teren ale statului care sunt exploatate de persoane individuale.

Numerosi cubanezi au un loc de munca oficial si un altul la negru, pentru a se putea intretine.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.