Administratia Bush pregateste reluarea productiei de plutoniu 238, care a incetat sa mai fie fabricat in Statele Unite, o data cu terminarea razboiului rece. Substanta respectiva nu are o valoare mare in industria nucleara, dar este atat de radioactiva, incat numai o picatura poate provoca afectiuni canceroase.

Oficialii americani au declarat, pentru "The New York Times", ca Laboratorul National din Idaho va produce aproximativ 150 de kilograme de plutoniu, iar costul acestui program se va ridica la 1,5 miliarde de dolari. Cat despre scopul producerii substantei mortale, Timothy A. Frazier, director in Departamentul Energiei din Washington, a dezvaluit ca "este vorba despre securitatea nationala", dezmintind insa ca ar urma o noua cursa a inarmarilor sau folosirea plutoniului in viitorul program de desfasurare a armelor nucleare americane in spatiu. Specialistii sustin insa ca este vorba despre misiuni secrete ale serviciilor de spionaj. Plutoniu 238 nu este o componenta principala a armelor nucleare, dar este folosit drept combustibil pentru aparatele cosmice fara pilot. Degajand o caldura constanta, el este preferat ca sursa de energie.

De la rusi

Dupa terminarea razboiului rece, SUA au importat din Rusia acest material, dar, conform acordului de colaborare, numai 15 kilograme puteau fi folosite in scopuri militare. Experti guvernamentali sau independenti, neimplicati in proiect, au declarat ca noul tip de plutoniu va alimenta echipamente de spionaj terestre si subacvatice. Desi nu exista planuri oficiale pentru a utiliza plutoniu 238 in spatiu in scopuri militare, expertii spun ca ar putea fi folosit de armata pentru a alimenta sateliti de spionaj dificil de detectat sau de distrus.

In cazul in care laboratorul din Idaho va produce plutoniu 238, ecosistemele apropiate vor fi afectate, avand in vedere ca vor fi aruncate peste 50.000 de containere de deseuri radioactive. Este vorba despre faimosul Yellowstone National Park, dar si Grand Teton National Park, destinatie de weekend favorita a miliardarilor americani. Printre "oaspetii" acestei zone se afla si vicepresedintele american Dick Cheney, care, probabil, va fi nevoit sa-si gaseasca un loc de recreere mai putin poluat.

Noi sanctiuni

In timp ce americanii se pregatesc sa reia productia uneia dintre cele mai periculoase substante radioactive, administratia de la Washington si-a indreptat din nou atentia spre statele acuzate ca ar avea ambitii nucleare sau declarate "dusman al democratiei americane". Sunt discutate noi masuri punitive pentru companiile care fac afaceri cu firme din Iran, Coreea de Nord. Documentul este redactat, asteptand numai semnatura presedintelui Bush, pe care oficialii spera sa o obtina pana plecarea acestuia spre Scotia, pentru summit-ul G8, care va incepe la 8 iulie. Potrivit unei "liste negre" obtinute de "Washington Post", este vorba despre trei companii nord-coreene, patru iraniene si una siriana. Acestora le va fi impus un embargo comercial, urmand ca orice stat care va face afaceri cu ele sa sufere de pe urma sanctiunilor americane.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.