Comandantul Fortelor Aeriene rusesti, generalul Vladimir Mihailov, a declarat ca Razboiul Rece nu s-a terminat, cel putin din punctul de vedere al americanilor.

"Noi, rusii, nu mai luam parte la acest razboi rece, suntem pe o pozitie pacifista. Cat despre americani, dat fiind ceea ce produc, planuiesc si dupa cum se inarmeaza, este clar ca Razboiul Rece nu s-a incheiat din punctul lor de vedere", a declarat generalul Mihailov, citat de agentia RIA Novosti.

Generalul rus a readus in discutie si ideea inaintata cu cateva luni in urma de ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, potrivit careia Rusia este pregatita sa loveasca bazele teroriste din afara granitelor sale cu ajutorul aviatiei.

"Cat despre teroristi si avioanele noastre de lupta, daca avem arme de inalta precizie si daca avem cunostinta de locatia teroristilor, de ce sa nu ii lovim, chiar daca se afla in afara granitelor Rusiei?", a spus Mihailov. Kremlinul nu a spus pana acum unde ar fi bazele in care se antreneaza teroristii, dar a acuzat in repetate randuri Georgia ca adaposteste rebeli ceceni. Generalul Mihailov a declarat ca nevoia Rusiei de a lovi bazele teroriste din afara granitelor sale este legata de unele aspecte ale politicii externe americane, dar nu a oferit alte detalii. Rusia, care s-a opus interventiei americane in Irak in 2003, poarta un razboi de uzura cu rebelii ceceni in Caucaz, razboi care dureaza de peste zece ani.

Prima parte a conflictului cecen a inceput in decembrie 1994 si s-a incheiat in 1996, dar razboiul a reizbucnit in vara anului 1999 si continua. Moscova sustine ca rebelii ceceni au primit sprijin si finantare din partea unor organizatii extremiste internationale.

Analistii politici citati de agentia Reuters sunt destul de sceptici cu privire la amenintarile Rusiei, in special din cauza situatiei dezastruoase din armata rusa. Mihailov insusi a recunoscut, in ianuarie, ca pilotii rusi sunt atat de prost platiti, incat ii este jena sa stea de vorba cu ei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.