Cunoscut pentru "pasarelele" care ii ies din gura in momente nepotrivite, premierul italian, Silvio Berlusconi, a facut-o de oaie inca o data. Afirmand, in gluma, ca ar fi "curtat-o" pe presedinta Finlandei pentru a obtine stabilirea sediului Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara la Parma, Cavalerul de la Roma a declansat un adevarat scandal diplomatic intre cele doua state.

Cu prilejul inaugurarii Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, la Parma, in nordul Italiei, festivitate la care a luat parte si seful executivului comunitar, Jose Manuel Durao Barroso, premierul Silvio Berlusconi s-a laudat, mai in gluma, mai in serios, ca si-a "utilizat toate calitatile de playboy" si chiar a "curtat presedintia finlandeza" pentru a obtine sediul agentiei in tara sa.

Dar afirmatiile nu au ramas fara reactii, cu atat mai mult cu cat nu este pentru prima data cand liderul italian scoate vorbe de duh la adresa finlandezilor. In 2001, de exemplu, in cadrul unor negocieri pe aceeasi tema, privind stabilirea sediului autoritatii, seful executivului de la Roma a pledat pentru a obtine castig de cauza, explicand ca Finlanda nu merita acest privilegiu fiindca "nici macar nu stie ce este prosciutto".

De aceasta data insa, ambasadorul italian la Helsinki, Ugo de Mohr, a fost convocat imediat la Ministerul finlandez al Afacerilor Externe, unde i-a fost impartasita "stupoarea guvernului in urma declaratiilor facute de Silvio Berlusconi la adresa presedintei Tarja Halonen". Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al lui Berlusconi a justificat gestul premierului, explicand ca "a fost vorba despre un suras, un compliment, un mod de manifestare a simpatiei cu ocazia unui eveniment festiv", nimic din ce ar putea insemna motivul unui incident diplomatic. Totusi, cazul a generat un nou val de critici din partea opozitiei de la Roma, care i-a cerut sefului diplomatiei italiene sa se prezinte in fata parlamentului pentru a oferi explicatii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.