In timp ce presedintele Rusiei, Vladimir Putin, discuta amical cu Secretarul General NATO, Jaap de Hoop Scheffer, abordand probleme de securitate globala, cum ar fi Irakul, Afganistanul si Georgia, partidul Rodina, principalul partid parlamentar din Duma rusa, a propus schimbarea legislatiei, cu scopul de a-i permite lui Putin sa candideze "democratic", pentru al treilea mandat de presedinte

Daca initiativa va fi adoptata, sunt sanse foarte mari ca Vladimir Putin sa fie reales si in 2008, asta daca tinem cont de popularitatea de care se bucura printre rusi. Amendamentul a fost introdus de Aleksandr Moskalet, dupa cum afirma ieri ziarul rus Vedomosti Business.

Legislatia rusa nu permite detinerea a mai mult de doua mandate de presedinte. Putin a fost ales pentru prima data presedinte in 2000, fiind reales in 2004 cu o larga sustinere din partea electoratului rus.

De cateva zile, media din Rusia se intreaba ce va face Putin in 2008. Cu trei zile in urma, Putin mai avea exact 1000 de zile de stat la Kremlin.

Controversatul amendament propus ieri de Rodina va fi dezbatut de Duma de stat, la 29 iunie. Amendamentul prevede ca un oficial care a detinut deja un mandat, dar care nu si-a dus pana la capat cel de-al doilea mandat, sa poata candida si pentru cel de-al treilea. Amendamentul propus are la baza un caz similar, petrecut in districtul Samara, unde guvernatorul Konstantin Titov si-a dat demisia cu cateva zile inainte de expirarea mandatului, fortand alegeri anticipate, pe care le-a castigat.

Boris Nadejdin, un politician liberal, secretarul Consiliului Politic al SPS (Uniunea Fortelor de Dreapta), a declarat pentru agentia Ria Novosti ca "este evident pentru toata lumea ca aceste schimbari sunt pentru un singur om: Vladimir Putin". In interviul acordat Nezavisimaia Gazeta, Nadejdin a mai spus ca "este aproape sigur ca Putin va castiga alegerile daca va mai condida".

Liderul Partidului "Optiunea noastra", Irina Hakamada, si Boris Nadejdin au dezbatut amendamentele propuse la Codul electoral. Subiectul a fost analizat in cadrul unei conferinte de presa. "Cu aceste modificari, puterea elimina orice inlocuire legala a ei", au tras concluzia cei doi, citati de Izvestia. "Motivele partidului Rusia Unita sunt de inteles: lichidarea alternantei si folosirea alegerilor pentru prelungirea prerogativelor. Adoptarea acestor amendamente si transpunerea lor in practica vor consolida actuala putere pentru multi ani de acum inainte, ceea ce nu corespunde intereselor Rusiei", a declarat Hakamada. Pentru schimbarea puterii, Hakamada vede doar "doua scenarii": lovitura militara si revolta populara. "In momentul de fata, forte pentru asa ceva nu exista in Rusia. Principalul instigator la rascoala este insasi Puterea, ceea ce poate conduce la criza si destramarea statului in decurs de 5-6 ani", a amenintat Hakamada.

Aleksandr Ivancenko, directorul Institutului Independent pentru Alegeri, a declarat ca "rezultatul adoptarii amendamentelor va consta in delegitimizarea elitei conducatoare.

Rusia Unita a monopolizat procesul electoral ? scorul final al votului va fi calculat dupa dictarea partidului".

In conditiile in care presedintele rus controleaza autoritar viata politica si viata economica din tara sa, este greu de crezut ca Rodina nu va reusi sa impuna amendamentul. Daca acest lucru se va intampla, vom asista la moartea democratiei in Rusia, si la efecte imposibil de cuantificat pentru actualul sistem mondial de securitate.

Merkel trage un semnal de alarma

Liderul Uniunii Crestin-Democrate din Germania, Angela Merkel,

a declarat, intr-un interviu publicat de "Frankfurter Allgemeine Zeitung" si citat de Mediafax, ca UE trebuie sa isi defineasca noi prioritati, dar si sa isi respecte promisiunile fata de Romania, Bulgaria si Croatia. Merkel, care are sanse sa devina prima femeie cancelar al Germaniei dupa alegerile din toamna, considera ca UE a ajuns la limita capacitatilor sale de a integra noi state membre.

"Abia dupa aceea vom putea spune ca am ajuns intr-un punct unde putem sa ne oprim", a spus Merkel, lasand sa se inteleaga ca Turcia nu are nici o sansa sa adere la blocul european.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.