Primul-ministru polonez, acuzat ca a colaborat cu Securitatea, e somat sa demisioneze

Cu trei luni inainte de alegerile legislative, premierul polonez Marek Belka este tinta unui atac violent din partea opozitiei, care reclama insistent demisia sa, dupa ce dosarul acestuia intocmit de serviciile secrete comuniste a fost dat publicitatii. Potrivit dosarului, Belka a semnat in 1984, cu ocazia unei calatorii de studii in Statele Unite, un "instructaj de calatorie" prin care se angaja sa informeze serviciile secrete poloneze cu privire la o eventuala abordare a sa de catre serviciile secrete americane, dar si sa descopere eventuali informatori pentru Polonia.

In timpul unei depozitii facute in luna martie in fata unei comisii parlamentare infiintate pentru anchetarea unei afaceri de coruptie, Belka declarase ca nu a semnat nici un angajament de colaborare cu serviciile comuniste, omisiune care a determinat opozitia de dreapta sa-i solicite demisia.

In afara "instructajului de calatorie", dosarul lui Belka mai contine descrierea intalnirilor avute cu agentii serviciilor secrete poloneze, insa nici un document semnat de mana sa. Potrivit raportului unui ofiter al serviciilor secrete, discutiile sale cu Belka dupa revenirea din Statele Unite nu au adus "nici o informatie importanta", "dat fiind potentialul informativ limitat" prezentat de acesta. Potrivit unui alt agent, Belka aprecia drept un "rau necesar" colaborarea cu serviciile secrete, deoarece altfel nu putea calatori in strainatate.

Razboiul declaratiilor

Opozitia afirma ca aceasta controversa subrezeste pozitia lui Belka intr-un moment in care premierul Poloniei trebuie sa joace un rol activ in discutiile privind viitorul UE. "In acest moment, ar fi bine ca guvernul sa fie condus de cineva care nu se confrunta cu asemenea acuzatii", a spus Donald Tusk, liderul Platformei Civice, o formatiune de opozitie. De cealalta parte, Marek Belka spune ca semnarea unor asemenea documente era o chestiune de rutina. "Am semnat un instructaj si n-am facut un secret din asta. Nu l-am tratat ca pe un angajament de colaborare cu serviciul secret", se apara premierul.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.