Deputatii ucraineni au reusit in cursul zilei de miercuri sa adopte reforma constitutionala, precum si unele amendamente la legea electorala, menite sa limiteze semnificativ riscurile de frauda la scrutinul din 26 decembrie. Cele doua texte, impreuna cu cel care vizeaza dizolvarea Comisiei Electorale Centrale, au fost imediat promulgate de presedintele Leonid Kucima. Presedintele aflat la sfarsit de mandat isi vede astfel realizata reforma pentru care a militat timp de un an incheiat si care implica reducerea prerogativelor prezidentiale, in favoarea celor exercitate de Parlament si de executiv. Opozitia, la randul sau, s-a asigurat ca aceasta reforma nu va intra in vigoare pana la inceputul anului 2006, respectiv cu putin inainte de alegerile parlamentare din luna martie 2006.

Seful statului ucrainean a acceptat de asemenea si demiterea procurorului general Ghenadi Vasiliev. In semn de bunavointa fata de toate aceste demersuri, opozitia si-a luat angajamentul ca pana la sfarsitul zilei sa ridice blocada impusa cladirilor administrative. Cu toate acestea, desi oficial a votat "schimbarea", presedintele Kucima a starnit o puternica polemica referitoare la viitoarea componenta a Comisiei Electorale, in momentul in care a prezentat o lista cu 19 nume pentru cele 15 posturi disponibile ale comisiei. Lista cuprindea 14 nume ale membrilor din comisia care tocmai fusese dizolvata, inclusiv cel al sefului institutiei, Serghei Kivalov, a carui simpla rostire a declansat urlete de protest din partea deputatilor opozitiei.

Presedintele ucrainean se despartise ieri fara valva de premierul Ianukovici, pe care il sustinuse pret de doua scrutine. Indepartarea lui Ianukovici din functia de premier nu s-a efectuat insa, asa cum solicitase opozitia, prin demiterea sa, ci printr-o trimitere in concediu pentru a putea sa se ocupe "in liniste" de campania electorala. Potrivit legislatiei ucrainene, cat timp o persoana se afla in concediu, nu poate fi demisa. Versiunea oficiala a deciziei lui Kucima este totusi destul de putin credibila. Gestul nu reprezinta o concesie facuta opozitiei, ci ar putea fi interpretat mai degraba ca o reactie de iritare a lui Leonid Kucima fata de premierul, care impotriva sfaturilor prezidentiale, a confirmat ca ramane in cursa prezidentiala, chiar daca ultimele sondaje arata ca sansele sale de a iesi invingator sunt extrem de scazute.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.