O reputata organizatie de analiza politica, Power and Interest News Report (PINR), a publicat recent un amplu comentariu critic la adresa Romaniei, in perspectiva rezultatului final al alegerilor prezidentiale si a viitoarei sale orientari in procesul de aderare la Uniunea Europeana. Intitulat foarte sugestiv "Romania: noul bolnav al Europei", materialul ofera o viziune destul de sumbra in ceea ce priveste sansele Romaniei de a deveni un partener adevarat in cadrul Uniunii Europene, eventuala sa aderare in 2007 fiind perceputa, mai degraba, ca o necesitate pripita a europenilor de a-si vedea granitele extinse si in aceasta zona geostrategica. Power and Interest News Report (www.pinr.com) este o organizatie ale carei analize sint extrem de apreciate, comentariile sale fiind utilizate de institutii foarte importante, precum Armata SUA, postul de radio Vocea Americii sau Ministerul israelian de Externe.
"Romania este ultimul stat din fostul bloc sovietic care se va alinia actualului curent de extindere a Uniunii Europene. Dupa caderea regimului Ceausescu - cel mai totalitar regim din estul comunist al Europei -, tara a ramas cu o industrie depasita, un sector al bunurilor de consum modest, o populatie rurala numeroasa si saracita, precum si cu o societate traumatizata si demoralizata de opresiune. De atunci incoace, Romania a incercat sa treaca la o economie capitalista competitiva, cu un succes relativ. Inca are, in proportie de 50a, populatie rurala, iar PIB-ul pe cap de locuitor este doar 2.200 de dolari, adica 30a fata de media tarilor UE", explica PINR. (...)

"In afara dezavantajelor economice, Romania a fost subminata de ritmul lent al reformelor si de coruptia generalizata (potrivit organizatiei Transparency International, romanii cheltuiesc circa 10 la suta din cistiguri dind spaga). Scena politica a fost dominata de succesorul Partidului Comunist Roman (PCR) - Partidul Social Democrat (PSD) - condus de Ion Iliescu, presedinte al Romaniei timp de 11 ani in cei 15 ani care au trecut. Sub conducerea lui Iliescu, fosta elita a comunistilor a beneficiat de pe urma privatizarii intreprinderilor de stat si si-a mentinut controlul cu ajutorul sustinerii din partea unei taranimi saracite, care s-a temut de o si mai mare saracie in cazul in care sistemul destul de precar de asistenta sociala va fi anulat de reformele economice."

UE se multumeste sa admita Romania asa cum e

"Diferentele clare intre cei doi actuali candidati la prezidentiale, Adrian Nastase si Traian Basescu, sint caracteristice politicii duse in statele care intirzie sa intre in procesul globalizarii. Anumite categorii ale populatiei vor avea de pierdut de pe urma reformelor, in timp ce altele vor cistiga. Primele categorii sustin partidele si candidatii care promit protejarea si extinderea retelei de asistenta sociala, iar celelalte doresc expansiunea economiei de piata. Ca si in Ucraina, cistigatorii si cei care vor pierde de pe urma globalizarii se regasesc in proportii egale la nivelul populatiei, creind o instabilitate endemica, politici fara forta si pline de compromisuri, dar si o guvernare ineficienta. Atunci cind balanta inclina in favoarea mentinerii protectiei sociale, asa cum se intimpla acum in Romania, procesul globalizarii este mai degraba intirziat decit oprit sau inversat. UE pare sa fie satisfacuta de acest rezultat imperfect, fiind mai interesata sa-si finalizeze proiectul (de extindere - n.r.) decit sa ceara o completa occidentalizare." (...)

PSD are necazuri cu propriul electorat

"Data fiind convergenta intre politica proeuropeana a Aliantei D.A. si aspiratiile electoratului sau, aceasta are o sarcina relativ simpla de a-si reprezenta alegatorii in mod eficient. Acest lucru nu este valabil pentru social democrati, care - din motive strategice, din interese proprii ale clasei politice bine instalate si din avantajele generale ale economiei romanesti date de integrare - trebuie sa impace tensiunile intre reformele cerute de UE si sistemul de asistenta sociala si tendintele protectioniste la care se asteapta electoratul sau. Sub regimul lui Iliescu, PSD a facut reforme ezitante si a speculat temerile electoratului sau. In perioada 1996-2000, cind la putere s-a aflat coalitia de centru-dreapta, disensiunile aparute intre factiunile sale nu au permis o guvernare eficienta." (...)

"Campania electorala din Romania a fost una energica, iar candidatii au acoperit in deplasari toate zonele tarii, intr-o cursa pe care atit cele doua mari coalitii, cit si analistii au prevazut-o foarte strinsa. In saptamina de dinaintea alegerilor, presa a publicat mai multe transcrieri ale discutiilor purtate intre inalti responsabili PSD. Transcrierile detaliau propunerea de a se lansa o ancheta penala impotriva lui Basescu, de a manipula procedurile de vot electronic in Senat si de a interveni in procese aflate pe rol pentru a-i ajuta pe membrii PSD. Nastase a declarat foarte degajat ca transcrierile sint niste falsuri, in vreme ce opozitia le-a declarat adevarate si a avertizat in legatura cu posibilitatea ca alegerile sa fie marcate de fraude." (...)

Problemele Romaniei vor costa scump la Bruxelles

"In calitate de cel mai problematic candidat la integrare - alaturi de Bulgaria, care a facut progrese mai mari -, aderarea Romaniei la UE nu este un lucru transat. Criticii la adresa integrarii Romaniei in UE vad in nerabdarea blocului european de a integra aceasta tara o miscare politica pentru completarea viziunii generale, care sacrifica standardele de admitere in UE. Comentatorul politic american Tom Gallagher, expert in problemele Romaniei, arata ca un grup de state UE din sudul Europei - Portugalia, Franta si Italia - "se multumeste sa vada Romania ca pe un avanpost latino-american al coruptiei in interiorul UE"." (...) "Mai mult o achizitie geostrategica decit un partener adevarat, Romania risca sa devina "bolnavul Europei" in cadrul UE. Fie ca rezultatul alegerilor prezidentiale va mentine regimul oligarhic al PSD, fie si cu eforturile de aplicare a reformelor de catre alianta liberal-democrata, tara va ramine saraca, divizata la nivel social si vulnerabila in fata coruptiei, cu un guvern minoritar fara forta, din moment ce incheierea unei aliante cu ultranationalistii este respinsa de Europa.

Declansarea unei crize din cauza acuzelor privind fraudarea alegerilor ramine posibila, dar cel mai probabil este ca noua conducere sa continue cu un program impiedicat, tergiversat si diluat de aliniere la cerintele UE. Integrarea ramine cel mai probabil rezultat, chiar daca nu este un lucru sigur.
Integrind Romania cu rezerve, probabil ca UE se va angaja sa acorde transe substantiale de ajutor suplimentar tarii, fie si numai pentru intarirea securitatii la frontiere. Cel mai probabil, Europa va plati pentru aceasta achizitie, isi va largi actualele granite si, in acest proces, va deveni mai degraba un bloc de putere decit comunitatea la care visau fondatorii sai", concluzioneaza studiul PINR.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.