O jurnalista rusa a cerut azil politic in Finlanda, simtindu-se amenintata in tara sa, dupa ce a scris despre torturarea unui detinut cecen, a anuntat luni o organizatie finlandeza pentru apararea drepturilor omului, inainte de vizita de miercuri a lui Vladimir Putin la Helsinki, transmite NewsIn.
Elena Maglevannaia "a depus cererea de azil joi (28 mai - n.red.) la politie", a declarat un membru al organizatiei Finrosforum, Anu Harju.

Finrosforum, care promoveaza democratia si drepturile omului in Rusia, a organizat saptamana trecuta un forum civic la Helsinki, la care a participat si Maglevannaia.

Potrivit cotidianului rus Kommersant, jurnalista care lucreaza la ziarul Cuvantul liber din Volgograd, este urmarita de justitia rusa pentru un articol in care a evocat torturarea unui prizonier cecen.

Ea a fost condamnata pentru dezinformare si obligata sa plateasca o amenda de 200.000 de ruble (4.650 de euro) si sa publice un articol in care sa dezminta informatiile facute publice anterior, lucru pe care jurnalista l-a refuzat.

"Procesul si amenda au determinat-o sa ia decizia de a parasi tara, pentru ca nu mai poate scrie in mod liber. (...) Un doctor influent dintr-o inchisoare din Volgograd i-a spus ca va fi internata intr-un azil daca va continua sa scrie", potrivit lui Harju.

Problema respectarii drepturilor omului in Rusia urmeaza sa fie abordata in timpul discutiilor dintre Vladimir Putin, omologul sau finlandez Matti Vanhanen si presedintele finlandez Tarja Halonen, miercuri, la Helsinki.

In prezent, Elena Maglevannaia locuieste intr-un centru de primire si asteapta sa primeasca un raspuns la cererea sa pentru azil politic, o procedura care ar putea dura mai multe luni.

In luna martie, serviciul finlandez pentru imigratie a refuzat sa-i acorde azil politic unui alt cetatean rus, Aleksandr Novikov, care sustine ca a fost recrutat de serviciile secrete ruse pentru a spiona membrii opozitiei conduse de fostul campion la sah Garry Kasparov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.