Ranile provocate de reprimarea manifestatiilor din iunie 1989 din China nu s-au inchis nici acum, dupa 20 de ani, dar regimul comunist ramane ferm la conducerea uneia dintre marile puteri mondiale, iar amintirile despre revolta studenteasca sunt interzise, comenteaza AFP.
Pe toate continentele, de la Sydney la Londra, trecand prin Paris, Washington sau Hong Kong, vor avea loc ceremonii pentru marcarea evenimentelor, dar in China tacerea ar putea fi tulburata de doar cateva acte izolate, pentru ca disidentii au fost plasati sub supraveghere constanta sau trimisi in locuri izolate, arata NewsIn.

Poate unii se vor imbraca joi in alb, culoarea de doliu, la apelul disidentilor in exil. PCC "se teme ca societatea ar putea profita de comemorare pentru a-i acuza pe 'urmasii macelarilor din Tiananmen'`, a spus expertul Jean-Philippe Béja, pentru a explica aceasta crispare a regimului. Subiect tabu in China, "revolta contrarevolutionara" nu are un bilant oficial. Municipalitatea spune ca au murit 241 de persoane, ONG-urile spun ca au murit mii.

Evenimentele nu au reusit sa se imprime in spiritul tineretului de astazi, tinut in ignoranta si acaparat de eforturile de cautare a unui loc de munca in noua junga ce a devenit a treia putere economica mondiala. Un alt tineret - idealist, naiv si neexperimentat - a fost cel care a reusit rapid sa obtina sustinerea profesorilor, dar si a muncitorilor, functionarilor, pensionarilor si locuitorilor din Beijing si care, de la la jumatatea lunii aprilie, a facut regimul sa tremure de spaima, in acel an 1989, care va fi fatal comunismului in alte tari.

De neconceput inainte, miscarea, care a strans rapid zeci de mii de oameni, ce au inceput sa ceara in strada o democratizare, a ajuns in zeci de orase in sapte saptamini, fara ca PCC sa faca ceva. Tocmai aceasta stupefianta paralizie a puterii a generat euforia.

Camerele de filmat din intreaga lume, aflate la Beijing pentru sosirea lui Mihail Gorbaciov si pentru summitul de normalizare chinezo-rus, i-au filmat pe studentii imbracati in camasi albe, i-au intervievat pe liderii lor sau au intrat in universitatile aflate in fierbere. Iar acest lucru a umilit si mai mult Beijingul.

Liderii studentilor Wang Dan, Wu'er Kaixi sau Chai Ling -- in prezent toti in exil - reprezentau o provocare pentru premierul Li Peng, care aa vut un rol-cheie in inabusirea revoltei, cerand libertati. Cu Zhao Ziyang, venit sa le vorbeasca la 19 mai, ei accepta dialogul, dar seful PCC, care ii implora in zadar sa plece din piata Tiananmen, este primit cu un dispret profund. A doua zi este proclamata legea martiala.
Liderul comunist Deng Xiaoping decide in favoarea fortei si a evacuarii pietei. Pe 3 iunie, seara, studentii sunt somati sa paraseasca locul. Sosesc blindatele.

Daca niciun manifestant nu a fost ucis in piata Tiananmen, pe strazile adiacente si in alte cartiere, unde oamenii opuneau rezistenta, a fost o baie de sange. Ceea ce era de neconceput s-a intamplat: Armata Poporului a tras asupra poporului. Intreaga lume si-a exprimat indignarea si s-a pregatit sa-i primeasca pe disidenti, iar China a intrat in izolare. Reaparand, Deng nu are niciun cuvint de spus pentru studentii ucisi, dar anunta continuarea reformelor economice.Imaginea unui tanar care opreste o coloana de tancuri pe bulevardul Chang'an va deveni emblematica in intreaga lume. Majoritatea chinezilor insa nu au vazut-o niciodata: ea este interzisa in China.

  • Noaptea in care "primavara de la Beijing" a murit

La 3 iunie, "atmosfera era cea de insurgenta, dar "primavara din Beijing" va muri in cursul acelei nopti, acolo unde se nascuse cu 50 de zile inainte, in piata Tiananmen.Noaptea precedenta, armata ceruse multimii sa se retraga. La apogeul revoltei, cerinta initiala pentru reforme democratice este insotita de apeluri la demisie. Tot mai multe baricade sunt ridicate, iar in principalele intersectii se fac baraje din autobuze rasturnate, copaci, pentru ca trupele de la periferie sa nu poata ajunge la manifestanti.

La ora 20.00, televiziunea de stat transmite un mesaj al cartierului general al legii martiale, care le ordona locuitorilor sa nu iasa din case, "pentru a se evita pierderile inutile de vieti omenesti". Intre timp, mareea umana continua sa ocupe strazile. La 23.35, se aud primele focuri de arma automata in Muxidi, cartier foarte populat, care duce spre piata Tiananmen.

Destabilizata, divizata in privinta recurgerii la forta, puterea a tergiversat mult timp. Insa acum soldatii in tinuta de lupta sunt inarmati si insotiti de tancuri. Protestatarii ii primesc cu pietre si cocteiluri Molotov.

Deja focurile de arma sunt dese, auzindu-se si explozii, de la rezervoarele vehiculelor militare incendiate. Manevra de incercuire progreseaza insa.

La 02.00 duminica, parasutisi si comandouri sosesc in zona pietei. Incep negocieri la portavoce, pe fundalul sonor al exploziilor. La 05.00, un tanc rastoarna replica din polistiren a Statuii Libertatii, care trona la doi pasi de mausoleul lui Mao.

Pe parcursul zilei de duminica, se aud in continuare focuri de arma. A doua zi, imaginea unui necunoscut imbracat in camasa alba si aflat in fata unui tanc face inconjurul lumii.

Televiziunea chineza difuzeaza primele imagini cu arestari, precum si imagini de la camerele de securitate din Beijing. Pot fi vazuti protestatari atacand convoaie si militari. O scecventa prezinta cadavrele carbonizate sau eviscerate ale unor soldati tineri, agatate de marginea unui pod.
Regimul chinez anunta esecul "revoltei contrarevolutionare" din Beijing, in acel an 1989, care va fi cel al caderii Zidului Berlinului si comunismului in Europa.

Marile date din China din iunie 1989 incoace

  • Reprimarea sangeroasa a protestelor este imediat denuntata de numeroase state. Beijingul este vizat de sanctiuni, mai ales un embarbgo asupra vanzarii de arme, impus de Statele Unite si UE, inca in vigoare 20 de ani mai tarziu. La zece ani de la lansarea reformelor economice si de la deschiderea sa catre strainatate, China se regaseste izolata pe plan international.
  • 1990: Deng Xiaoping pleaca oficial de pe scena politica, dar ramane o persoana cu influenta
  • 1992: Deng efectueaza un turneu in sud, pentru relansarea reformelor economice. Guvernul le cere studentilor aflati in strainatate sa se intoarca in China, indiferent de pozitia lor politica din trecut
  • 1993: in martie, Jiang Zemin, propulsat la putere dupa reprimarea revoltei din 1989, este numit presedinte
  • 1997- 19 februarie: Deng moare
  • 1 iulier Hong Jong, colonie britanica, este retrocedata Chinei
  • 2001:: Beijingul obtine organizarea JO de vara in 2008. La 11 decembrie, China intra in OMC
  • 2002: Hu Jintao devine secretar general al Partidului Comunist chinez
  • 2003: Hu ii urmeatza lui Jiang la conducerea statului. La 15 octombrue, China trimite primul sau om in spatiu. Criza SARS pleaca din China si ucide aproape 800 de persoasne in intreaga lume, dintre care 349 in China, criticata pentru lipsa transparentei in gestionarea epidemiei
  • 2006: In decembrie, Beijingul incheie deschiderea sectorului sau bancar, conform cu angajamentele fata de OMC
  • 2008- 14 martie: manifestatii antichineze au loc in Tibet, ele degenereaza in revolte si se extind si in alte regiuni
  • 15 martie: Hu Jintao este eles pentru cinci ani la conducerea statului, iar Wen Jiabao la conducerea guvernului
  • 12 mai: provincia Sichuan este devastata de un cutremur soldat cu aprope 87.000 de morti si disparuti
  • 8-24 august: China organizeaza "cu succes" JO

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.