Jose Saramago condamna, intr-un articol postat pe blog, imixtiunea politicului in literatura, dupa ce casa editoriala Einaudi, parte a imperiului Mondadori al premierului italian, a refuzat, prima data in 20 de ani, publicarea ultimei carti a scriitorului, vinovat de denigrarea lui Berlusconi.

Refuzul de a publica ultima scriere a lui Saramago, "O Caderno", o colectie a notelor zilnice scrise pe blogul sau, este indreptatit, in opinia editurii italiene, de faptul ca portughezul l-a etichetat "delicvent" pe Berlusconi, chiar intr-unul dintre textele incluse in carte. Intr-o nota oficiala, editura a anuntat refuzul de a publica textul, cu toate ca recunoaste si respecta "dreptul la critica",transmite NewsIn.

Retorica sau nu, intrebarea scrisa de Saramago, "Pe taramul Mafiei si Camorrei, cat de important este faptul dovedit ca premierul este un delicvent?", este taxata ca o calomnie, demna de a fi incriminata in oice tribunal international. In pofida unei colaborari optime cu Einaudi, care a tradus si publicat titlurile lui Saramago timp de 20 de ani, scriitorul pare usurat ca, astfel, nu mai contribuie la marirea averii lui Berlusconi.
"Este ciudat ca o persoana ca aceasta, care foloseste cele mai proaste metode si castiga milioane de voturi, nu a declansat inca o miscare sociala de protest, macar pentru faptul ca a ruinat prestigiul tarii sale", a explicat Saramago pentru El Pais. Problema autentica, remarca scriitorul, este aceea ca un sistem democratic inca accepta cenzura dinspre politic si, mai mult, permite ca institutiile media sa fie aservite.

Reteta de a respecta independenta trusturilor de presa este una cat se poate de simpla si, de altfel, validata istoric ori de cate ori concentrarea puterii in mainile unei elite restranse a demonstrat fascinatia patologica a puterii. Acumularea unei puteri atat de mari in mainile catorva politicieni ameninta democratia, mai ales in Italia, avertizeaza Saramago.

In textele reunite in "O Caderno", carte publicata in aprilie in Portugalia, Saramago isi impartaseste atat optiunile politice, cat si scurtele analize asupra faptelor si personalitatilor momentului, cum ar fi George Bush, Fidel Castro sau Tony Blair, dar si perspectivele asupra crizei economice mondiale. Textele scrise de Saramago pe blog se apleaca asupra evenimentelor cotidiene, fie ca vorbim despre comentata "iertare" acordata de Biserica Catolica teoriei evolutioniste a lui Darwin, despre divortul cartilor de biblioteci ori despre instalarea lui Barack Obama la Casa Alba. De pilda, despre fostul sef al statului american, George W. Bush, scriitorul noteaza, cu umor, ca a remarcat "inteligenta mediocra, ignoranta abisala si exprimarea verbala confuza". Saramago nu-l ignora pe blog nici pe scriitorul Fernando Pessoa, portughez ca si el, de la care a imprumutat celebrii heteronimi, una dintre marcile sale literare.

Jose Saramago si-a inaugurat propriul jurnal electronic in septembrie 2008. Pe http://cuaderno.josesaramago.org, scriitorul a postat note zilnice, reunite sub titlul "O Caderno". "Caietul de note a lui Saramago nu este o cronica periodica, ci o carte in viata. Saramago povesteste in fiecare zi ce il motiveaza, ce il indigneaza", spune sotia scriitorului, Pilar del Río.Primul text pe blogul lui Saramago se intituleaza "Palabras para una ciudad" (Cuvinte pentru un oras) si este, in fapt, o scrisoare de dragoste "adresata" orasului Lisabona.

Nascut pe 16 noiembrie 1922 la Azinhaga (Ribatejo), José Saramago si-a facut debutul in 1947, cu un roman renegat ulterior chiar de catre el. De-abia dupa 20 de ani, Saramago a inceput sa publice poezie, cronici literare si politice, nuvele, piese de teatru, revenind la roman abia in 1977, cu "Manual de pictura si caligrafie".

Cartea care l-a consacrat este "Memorialul manastirii" (publicat in 1982, aparut la Polirom in 2007), care, alaturi de "Anul mortii lui Ricardo Reis" (1984, Polirom - 2003 si 2009) si "Istoria asediului Lisabonei" (1989, Polirom - 2004), formeaza seria narativa cu tematica istorica. In 1991, a publicat cel mai controversat roman al sau, "Evanghelia dupa Isus Cristos" (Polirom - 2003), care reconstruieste o viata apocrifa a lui Iisus. In 2005, i-a aparut volumul autobiografic "Farame de memorii" (Polirom - 2009), urmat de microromanul "Calatoria elefantului", aflat in pregatire tot la Polirom.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.