Incepand cu viitoarea legislatura, cei 33 de eurodeputati romani si 17 bulgari vor avea acelasi salariu cu omologii lor din alte 25 de state, adica 7.665 de euro pe luna, ceea ce ii va face nababi in tara lor.

In aceste doua state, printre cele mai sarace din Europa, unde salariul mediu este de aproape 350 de euro, a obtine un loc la Strasbourg este perceput ca un vis: un eurodeputat ar avea de trei ori salariul presedintelui, de 2.140 de euro in Bulgaria si 2.280 de euro in Romania, comenteaza AFP, citat de NewsIn.

In conditiile in care alegerile europene nu prea trezesc interesul in aceste tari, care au aderat in 2007, presa insista pe interesul strict pecuniar al scrutinului din 7 iunie. "Doua categorii de candidati se lupta pentru un post de eurodeputat: cei care vor un salariu mare, o viata confortabila si ocazia de a calatori si cei profesionisti. Romania are specimene din ambele categorii", a scris recent publicatia Banii nostri.

Sunt enumerate "avantajele" care vin odata cu un loc in PE, precum si diversele "artificii" care permit economii in privinta cheltuielilor: "Daca facem o adunare, se ajunge la 13.000 de euro pe luna", spune publicatia.

Pentru decanul Facultatii de Stiinte Politice din Romania, Cristian Preda, candidat al PD-L, "miza financiara nu este importanta". "Daca ar fi fost, nu as fi acceptat sa predau la Universitate pentru un salariu modic", a spus el. Daca va fi ales, acest consilier politic al presedintelui Traian Basescu va fi mai bine platit decat "seful" sau.

"Cu siguranta este o situatie stranie, dar nu mai stranie decat cea a functionarilor publici, ale caror salarii sunt mai mari decat cele ale ministrilor sau presedintelui", a spus Preda.Scrutinul vine exact in conditiile unei dezbateri asupra salariilor functionarilor publici din Romania, dupa dezvaluirea veniturilor "astronomice" pe care le au unii angajati.

In Bulgaria, "salariul de eurodeputat nu va avea niciun efect asupra atitudinii alegatorilor, care stiu deja ca cei care lucreaza in institutiile europene au salarii mari", a spus politologul Kolio Kolev. El a spus totusi ca "o oarecare invidie ar putea fi simtita de deputatii din Parlamentul bulgar, dar listele sunt deja facute".

Colegul sau, Ognian Mintcev, nu exclude "tensiuni in randul deputatilor", dar spune ca oricum "a fi in PE este o pozitie de elita, care provoaca invidie, ceea ce relativizeaza chestiunea salariilor".

Incitati de a-si face un nume la Bruxelles sau de motivatii mai pecuniare, multi politicieni din cele doua state s-au implicat intr-o lupta dura, pentru a obtine un loc eligibil pe listele candidatilor, batalie ce a facut deja victime.

In Bulgaria, un deputat foarte popular, Tatiana Donceva, s-a retras din viata politica, pentru ca nu figura printre primii trei candidati ai listei socialiste. In Romania, fostul ministru de externe Adrian Cioroianu s-a retras din PNL, spunand ca locul ce ii fusese atribuit nu este eligibil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.