Secretarul american al apararii, Robert Gates, a confirmat luni ca Phenianul ar putea pregati un nou tir cu racheta balistica avand raza lunga de actiune, dar a precizat ca intentiile nord-coreene "nu sunt clare".

"Am observat semne ce arata ca nord-coreenii ar putea face ceva cu o alta racheta Taepodong, dar, pana acum, intentiile lor nu sunt clare", a spus el, la Manila, relateaza AFP, conform NewsIn.

Gates a confirmat astfel informatiile date vineri de surse americane, potrivit carora fotografii realizate din satelit arata miscari de vehicule la doua instalatii pentru rachete din Coreea de Nord, ceea ce sugereaza ca Phenianul se pregateste sa lanseze o racheta cu raza lunga de actiune.

O racheta cu raza lunga de actiune a fost adusa la o baza de lansare din nord-vestul Coreei de Nord, a informat presa sud-coreeana, semn ca Phenianul se pregateste sa sfideze din nou comunitatea internationala printr-un nou test.

Un tren a transportat zilele trecute racheta de la o uzina de langa Phenian pana in Dongchang-ri, regiunea Chelosan, a informat cotidianul JoongAng Ilbo, citand un oficial din Informatii.

Un alt cotidian, Dong-A Ilbo, a publicat aceeasi informatie.

Tensiunile s-au intensificat in peninsula coreeana dupa un al doilea test nuclear efectuat de Phenian, urmat de testarea mai multor rachete cu raza scurta de actiune.

'Incapatanarea' Coreei de Nord: Ne paste un razboi nuclear?

Agentia Yonhap a informat sambata ca Phenianul se pregateste sa lanseze o racheta cu raza lunga de actiune, care ar putea fi o varianta modificata a Taepodong-2, testata de Coreea in 2006 si in aprilie si care, teoretic, poate lovi Alaska.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.