Israelul a demarat duminica un exercitiu de alerta si aparare pasiva de o amploare fara precedent, simuland atacuri cu rachete si un val de atentate, relateaza AFP.
Exercitiul, care va dura cinci zile, va testa capacitatile tarii de a raspunde unor tiruri cu rachete din Liban si Fasia Gaza, precum si unor rachete din Iran sau Siria, au spus oficiali din Ministerul Apararii, potrivit Newsin.

Potrivit scenariilor, serviciile de interventie, armata, politia, municipalitatile si ministerele vor testa procedurile de aparare a populatiei confruntata cu atacuri de tip conventional, dar si chimice sau bacteriologice.

Momentul culminant va fi marti dimineata, cand sirenele vor rasuna in intreaga tara pentru a avertiza cu privire la iminenta unor atacuri, cerand populatiei sa se duca in adaposturi in timp-record, maxim trei minute. Guvernul israelian va simula reuniuni ale cabinetului, in cursul carora ministrii vor trebui sa ia decizii in conditiile unor astfel de scenarii.

Este al treilea exercitiu de acest gen de la razboiul cu Hezbollah din vara lui 2006, cand un milion de persoane din nordul Israelului au trait sub amenintarea rachetelor lansate din Liban.

Exercitiul intervine la cateva zile dupa cel efectuat de armata israeliana pentru a-si testa capacitatile de a se apara in fata unor eventuale atacuri aeriene lansate din Siria sau Iran.

Acesta este primul exercitiu care va simula atacuri lansate din Iran, tara aflata la mai mult de 1.000 de kilometri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.