Ministrii de interne si ai justitiei din G8 au recunoscut sambata, la Roma, ca pirateria pe mare a devenit "un motiv de ingrijorare" si au subliniat "necesitatea urgenta a cooperarii internationale", relateaza AFP.
In declaratia comuna adoptata la Roma, dupa reuniune, ministrii au spus ca au discutat despre "problemele juridice din lupta impotriva pirateriei, care este pentru toti un motiv de ingrijorare, din cauza consecintelor sale notabile asupra economiei, securitatii si stabilitatii regionale".
"Statele au puterea de a urmari presupusii pirati", continua declaratia, care recunoaste "necesitatea cooperarii la nivel international pentru rezolvarea chestiunilor juridice si politice legate de anchete si urmariri penale" impotriva pirateriei, potrivit NewsIn.

"Trebuie sa ne asiguram ca cei care comit astfel de acte sunt deferiti justitiei, pentru ca doar astfel vor fi asigurate credibilitatea si eficienta masurilor nationale si internationale impotriva pirateriei", potivit textului.

Tarile din G8 - Germania, Canada, SUA, Franta, Italia, Japonia, Marea Britanie si Rusia - au promis sa sustina toate initiativele pentru a dota comunitatea internationala cu un cadru legal potrivit pentru aceasta lupta.

Si Romania are ostatici in mainile piratilor somalezi. In prezent, numarul romanilor care sunt ostatici ai piratilor somalezi se ridica la 16. In afara a 11 romani rapiti recent, alti cinci se afla la bordul remorcherului Bucaneer, care a fost capturat la 11 aprilie in Golful Aden.

In ultimii ani piratii din Somalia au capturat zeci de vase si au luat ostatice sute de persoane obtinand milioane de dolari din rascumparari. In ciuda prezentei vaselor de razboi trimise in regiune de cateva tari, atacurile piratilor somalezi au continuat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.