Unul dintre cele mai framantate capitole ale luptei pentru drepturile civile din Statele Unite a luat sfarsit ieri, dupa ce un fost predicator si fost lider al temutei organizatii rasiste Ku Klux Klan (KKK), acum in varsta de 80 de ani, a fost gasit vinovat de a fi comandat asasinarea a trei tineri activisti, acum 41 de ani. In urma deliberarilor, juriul, compus din noua albi si trei persoane de culoare, l-a gasit vinovat pe Edgar Ray Killen pentru ca a ordonat asasinarea a doi tineri albi din New York - Michael Schwerner, Andrew Goodman -, si a tanarului de culoare James Chaney, originar din Mississippi.

Cei trei militanti pentru drepturile omului se deplasasera in comitatul Neshboa, din statul Mississippi, pentru a investiga cauzele unui incendiu la o biserica a comunitatii de culoare, dar si sa construiasca un centru comunitar pentru copiii afro-americani. Voluntarii au fost arestati abuziv sub acuzatia de depasire a vitezei legale, iar, dupa eliberarea din arest, au fost atacati de membrii Ku Klux Klan si ai politiei locale.

Trupurile lor neinsufletite, maltratate si ciuruite de gloante, au fost descoperite 44 de zile mai tarziu, ingropate sub un baraj de pamant. Potrivit depozitiilor facute in trecut de martori, Killen a fost cel care a organizat ambuscada, ordonand oamenilor lui sa-i urmareasca pe tineri cu masinile. Dupa incident, el a fost auzit spunand: "Am avut grija de militantii pentru drepturile civile". Descoperirea crimelor nu a facut decat sa-i indarjeasca pe militantii pentru drepturi egale si sa conduca, in acelasi an, la adoptarea celebrului Civil Rights Act, care garanta dreptul la tratament nediscriminatoriu pentru toti cetatenii, indiferent de culoarea pielii.

Condamnare pe viata

Procesul s-a desfasurat intr-un tribunal din orasul Philadelphia, statul Mississippi, iar Killen a ascultat impasibil verdictul, asezat intr-un scaun cu rotile si conectat la un aparat de respiratie artificiala. Pentru fiecare din cele trei capete de acuzare in care a fost gasit vinovat, Killen poate fi condamnat la 20 de ani de inchisoare, urmand sa-si petreaca restul vietii in spatele gratiilor. Acesta a mai fost judecat in 1967, alaturi de ceilalti suspecti implicati in tripla omucidere, insa juriul de atunci, compus numai din albi, nu a putut da un verdict deoarece unul din jurati s-a declarat incapabil sa condamne un predicator. Sapte dintre cei implicati au fost condamnati, insa nici unul nu a stat in inchisoare mai mult de sase ani. Cazul a capatat o mare notorietate in 1988, cind povestea a fost transpusa pe pelicula, in filmul "Mississippi Burning".

Rudele celor trei tineri ucisi au salutat verdictului tribunalului, insa au declarat ca sudul american, teatrul unora dintre cele mai grave abuzuri rasiale, mai are nevoie de multe actiuni pentru a scapa definitiv de trecutul sau.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.