Comitetul legislativ din cadrul parlamentului tranistrean a aprobat initiativa de folosire a drapelului Rusiei ca "drapel national", alaturi de cel al republicii nerecunoscute, precum si a "steagului victoriei" ce simbolizeaza victoria URSS in cel de-al Doilea Razboi Mondial.
"Continuand directia de armonizare a legislatiei transnistrene cu cea a Federatiei Ruse, comitetul legislativ din cadrul Sovietului Suprem a aprobat initiativa de instituire a tricolorului alb-albastru-rosu al Rusiei drept simbol de stat", se arata in comunicatul publicat vineri pe site-ul legislativului transnistrean

Propunerea de instituire a drapelului rus ca "drapel national" al Transnistriei a venit din partea membrilor fractiunii Obnovlenie (Reinnoirea), care detine majoritatea in legislativul republicii nerecunoscute international.

"Drapelul rus, propus pentru completarea simbolurilor Transnistriei, reprezinta simbolul de stat al Federatiei Ruse, stat succesor al Uniunii Sovietice, "stat-garant" (in procedul de negocieri pentru solutionarea conflictului moldo-transnistrean n.r.), cu care poporul transnistrean si-a exprimat dorinta de reunificare. Ceea ce a fost demonstrat si de rezultatele referendumului din septembrie 2006, cand 97% din populatia regiunii s-a exprimat pentru independenta si unificarea cu Federatia Rusa”, arata comunicatul Sovietului Suprem din Transnistria.

"Inca de la referendumul din 2006 a fost stabilita directia de unificare cu Rusia si intreaga noastra politica se bazeaza pe acest fapt. Astazi am discutat introducerea unor adaugiri in legea „privind simbolurile de stat ale Republicii Moldovenesti Nistrene”, care se refera la instituirea drapelului national al Transnistriei si care prevede ca acesta va fi o copie a drapelului rus”, a spus presedintele comitetului legislativ Galina Antiufeeva.

"Prezenta drapelului rus pe pamantul transnistrean marcheaza istoria de mai multe secole a Transnistriei, iar astazi, potrivit initiatorilor proiectului legislativ, drapelul national ar tebui sa reprezinte simbolul unitatii poporului transnistrea multinational, simbol al istoriei comune", mai spune comunicatul.

Comunicatul precizeaza ca "drapelul national", adica cel rus, va fi arborat pe institutiile de stat din Transnistria alaturi de cel trannsistrean.
"De asemenea, pentru eternizarea victoriei Armatei Sovietice in cel de-al Doilea Razboi Mondial, presedintele legislativului transnistrean Evgheni Sevciuk a propus proiectul legislativ "privind Steagul Victoriei", proiect asemanator cu cel din Federatia Rusa", spune comunicatul.
Potrivit acestei initiative, "Steagul Victoriei" va fi arborat pe institutiile de stat din Transnistria in zilele de celebrare a victoriei armatei sovietice in cel de-al Doilea Razboi Mondial, alaturi de drapelul republicii nerecunoscute.

"Pentru generatiile mai varstnice, Drapelul Victoriei reprezinta un simbol ce nu poate fi comparat cu nimic", a spus un deputat din cadrul comisiei legislative.

"Adoptarea proiectului legislativ 'privind Steagul Victoriei' va duce va ridicarea nivelului de educare a tineretului in spiritul patriotico-militar si la consolidarea unitatii istorice si politice si de drept cu popoarele Federatiei Ruse si statele membre CSI", potrivit comunicatului.
Drapelul transnistrean reprezinta o panza formata din trei benzi orizontale avand culorile rosu-verde-rosu. In partea stanga a drapelului se afla secera si ciocanul, de culoare aurie, precum si steaua sovietica pentagonala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.