Rusia este cea care nu informeaza in mod corespunzator cu privire la obligatiile si problemele legate de Tezaur, arata MAE intr-un comunicat, dupa ce Moscova l-a acuzat pe Diaconescu de faptul ca denatureaza detaliile despre modul cum decurg discutiile despre acesta situatie.

„MAE isi exprima regretul pentru faptul ca partea rusa nu a informat in mod corespunzator cu privire la obligatiile bilaterale referitoare la problemele ce decurg din istoria comuna”, se subliniaza in comunicat.

Acesta este un raspuns la comunicatul de joi al diplomatiei ruse, in care aceasta precizase ca "la discutiile romano-ruse din 27 februarie de la Moscova, la nivel de ministri de externe, nu a fost vorba de reluarea negocierilor privind 'tezaurul romanesc', ci de reluarea lucrarilor Comisiei Publice Comune de studiere a problemelor legate de istoria relatiilor bilaterale". "Scopul lucrarilor acestei stucturi, cu statut public, nu il reprezinta 'restituirea tezaurului romanesc'", iar "domnul Diaconescu denatureaza faptele", afirma Ministerul rus de Externe.

In realitate, conform MAE, exista doua comisii distincte din perspectiva statutului si a obiectului de activitate care se ocupa de problematicile ce decurg din istoria relatiilor bilaterale.

MAE rus: Diaconescu denatureaza pozitia Rusiei in privinta tezaurului

Pe de o parte, este o Comisie Comuna, de interes public, investita cu autoritate, constituita din specialisti in diverse domenii, pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema tezaurului romanesc. Aceasta a fost infiintata potrivit Declaratiei Comune a ministrilor afacerilor externe ai Romaniei si Federatiei Ruse, semnata la Moscova, la 4 iulie 2003, odata cu Tratatul politic bilateral. Tema referitoare la Tezaurul romanesc este mentionata explicit in textul Declaratiei.

Declaratia Comuna a fost ratificata de Parlamentul Romaniei impreuna cu Tratatul privind relatiile prietenesti si de cooperare dintre Romania si Federatia Rusa, semnat de presedintii celor doua state la aceeasi data, prin Legea nr. 24 din 3 martie 2004. Potrivit intelegerilor celor doua parti, Comisia comuna analizeaza, in prezent, problematica Tezaurului Romaniei, aceasta fiind prima chestiune aflata in discutia membrilor Comisiei, potrivit deciziei acestora.

In cadrul intalnirii din 27 februarie 2009, de la Moscova, dintre ministrii afacerilor externe ai Romaniei si Federatiei Ruse, ministrul roman al afacerilor externe a adresat omologului rus rugamintea de a transmite un semnal politic pentru organizarea unei noi reuniuni a Comisiei care gestioneaza inclusiv problematica Tezaurului romanesc. Seful diplomatiei ruse a raspuns ca il va contacta pe co-presedintele rus al Comisiei, pentru a da curs solicitarii Romaniei de convocare a unei noi sesiuni a acestui organism.

Pe de alta parte, la nivel academic, mai functioneaza o comisie romano-rusa de istorie, condusa de reprezentantii academiilor din cele doua state, care constituie un forum de dialog cu privire la istoria relatiilor romano-ruse in ansamblul lor, se mai explica in comunicat.

De altfel, retrocedarea bunurilor culturale este o obligatie internationala a Federatiei Ruse, aflata si in atentia Consiliului Europei. Astfel, Opinia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei 193/1996, redactata la momentul admiterii acestui stat in Consiliul Europei, mentioneaza necesitatea negocierii solicitarilor de returnare a proprietatilor culturale cu statele europene, pe baze ad hoc in functie de tipurile de proprietate (arhive, opere de arta, cladiri etc.) si de detinatori (de tip public, privat sau institutional).

Tezaurul romanesc a fost trimis de Romania in Rusia Tarista in 1917 si nu a mai fost niciodata recuperat. Intr-o varianta preliminara a programului de guvernare a actualului executiv, recuperarea Tezaurului a fost trecura ca prioritate in relatia cu Rusia, dar apoi a fost eliminate, potrivit NewsIn.

Hotararea de a trimite Tezaurul Romaniei in Rusia a fost luata de Guvernul Romaniei la finele anului 1916, cand exista temerea ca germanii, austriecii sau turcii vor ocupa Moldova, singura provincie romaneasca ramasa neocupata. Tezaurul includea tezaurul Bancii Nationale a Romaniei, valori apartinand unor diverse banci romanesti, colectii de arta, bijuterii si arhive. Doar cele 93,36 tone aur din primul transport de tezaur (1,2 miliarde dolari la pretul aurului din 1990) reprezinta aproximativ o treime din rezerva actuala de aur a Rusiei.

La 4 iulie 2003 s-a incheiat Tratatul privind relatiile prietenesti si de cooperare dintre Romania si Federatia Rusa. Partea rusa a refuzat reglarea problemei Tezaurului prin tratat; in schimb s-a agreat totusi constituirea unei comisii de istorici romani si rusi care sa studieze chestiunea. Comisia s-a intalnit pentru prima data in perioada 19- 21 octombrie 2004, la Bucuresti, copresedintii acesteia fiind profesorul Ioan Scurtu, respectiv academicianul Aleksandr Oganivici Ciubarian. Cu toate acestea, lucrarile comisiei nu au avansat foarte mult pana in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.