Cenzurat de autoritatile militare americane, primul reportaj din iadul provocat de bomba atomica vede lumina tiparului dupa 60 de ani

Primul reportaj facut la Nagasaki dupa ce orasul a fost devastat de bomba atomica vede lumina tiparului abia acum. Timp de 60 de ani, articolele si fotografiile care descriu iadul provocat de atacul cu arma nucleara au fost cenzurate. Imaginea pe care o redau, a unui "tinut devastat de razboi" - cu oameni bolnavi si mutilati - era prea socanta. Ziarul japonez "Mainichi" a inceput insa luna aceasta publicarea in serial a reportajului facut de curajosul jurnalist american George Weller, care, in ciuda interdictiei dictate categoric de autoritatile militare americane de la acea vreme, a reusit sa patrunda in oras.

Dupa o adevarata aventura pe o barca cu vasle si schimband mai multe trenuri, scrie "The Guardian", Weller se strecura in Nagasaki la inceputul lui septembrie 1945 dandu-se drept colonel al armatei SUA. A fost primul jurnalist strain care a pus piciorul in Nagasaki la o luna dupa atacurile cu arma atomica ce au determinat capitularea Japoniei si sfarsitul razboiului. Desi a trisat cand a patruns in oras, Weller si-a supus articolele cenzurii. Generalul Douglas McArthur a fost atat de furios incat le-a interzis, iar originalele nu i-au fost returnate niciodata. Weller a murit in decembrie 2002, la Roma, la 95 de ani.

Fiul jurnalistului, Anthony, a gasit in apartamentul tatalui sau din capitala Italiei copii la indigo ale articolelor si vreo 20 de fotografii. Weller scrisese deja o serie de articole despre suferintele cu cauze necunoscute ale supravietuitorilor cand o delegatie de oameni de stiinta americani venea la 8 septembrie la Nagasaki pentru a evalua efectele radiatiilor. Mii de oameni murisera arsi in saptamana ce a urmat atacului. Dar doctorii erau in continuare foarte nedumeriti din cauza misterioasei "maladii X" care ucidea inca multi japonezi si militari americani eliberati din lagare o luna mai tarziu. Weller descrie suferinta unei femei pe patul de spital, "care gemea, incapabila sa articuleze vreun cuvant prin gura innegrita si intepenita".

El intalnise deja un medic radiolog japonez care era de parere ca populatia fusese supusa la doze uriase de radiatii beta si gamma, dar nimeni nu putea spune asta cu certitudine atunci. Bomba de la Nagasaki a ucis in explozie 70.000 de oameni. Efectele radiatiilor chinuiau in continuare populatia si, asa cum spune fiul jurnalistului citat de "The Guardian", foarte probabil autoritatile americane au incercat sa ascunda aceste lucruri, descrise de Weller, pentru a nu intoarce opinia publica americana impotriva planului de construire a unui arsenal atomic american.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.