Mafiotii italieni profita de coruptia si instabilitatea din Europa de Est

Regiunile din sud-estul Europei, aflate in continuare prada coruptiei de stat si instabilitatii, sunt un teren extrem de fertil pentru organizatiile mafiote italiene.

Aceste grupari criminale au preferat adesea sa stabileasca legaturi si acorduri operative cu criminalitatea organizata straina, gasind in Balcani un teren propice desfasurarii activitatii lor. Aici sunt prezente organizatiile mafiote italiene Cosa Nostra, Camorra, Sacra Corona Unita si 'Ndrangheta. De la sfarsitul anilor ‘80, ele si-au intensificat prezenta in regiune si actioneaza in general sub acoperirea unor activitati legale, de natura antreprenoriala sau comerciala, releva Paolo Sartori, ofiterul italian de legatura al Interpol la Bucuresti, intr-un articol publicat in revista de geopolitica "Limes".

Cosa Nostra vizeaza fondurile UE

Cosa Nostra, temuta mafie siciliana, este activa mai ales in sectorul imobiliar si al constructiilor, in comert, restaurante, transporturi, in gestionarea cazinourilor si in obtinerea de licitatii pentru lucrari publice si proiecte de asistenta din cele mai diferite domenii, finantate aproape intotdeauna din fonduri ale UE. Consideratii similare se pot face si in cazul Camorrei napoletane: in cazul acestei organizatii se constata in ultimul timp o incercare de a crea un sistem de extorcare. Pentru aceasta, clanurile Camorrei folosesc drept emisari membri ai organizatiilor criminale locale, care au inceput sa "solicite" taxe de protectie potrivit schemei tipice acestei organizatii mafiote.

Sub aspect numeric, mai putin importanta este prezenta unor elemente legate de crima organizata din regiunea Puglia (sud) - Sacra Corona Unita. Ea a fost intalnita mai cu seama in zonele mai puternic dezvoltate din punct de vedere industrial, unde in general exista o mai puternica prezenta italiana. Activitatile ilicite mai frecvente se concretizeaza in spalare de bani, in traficul cu stupefiante si in punerea in circulatie a bancnotelor false.

'Ndrangheta aduce droguri

Exista multe elemente informative care denota prezenta, in aceasta arie geografica, a unor activitati ilicite legate de crima organizata din regiunea Calabria (La 'Ndrangheta), afirma Sartori. Cu ocazia arestarii unor membri ai 'Ndrangheta, au fost identificate anumite interese in sectorul imobiliar si comercial avand ca finalitate spalarea banilor. Este evident si interesul acestei organizatii pentru alte forme de crima organizata tipice in Balcani, traficul de stupefiante, arme si fiinte umane.
De asemenea, tarile balcanice sunt utilizate ca ascunzatoare de infractorii italieni care cauta refugiu aici si incearca sa scape de capturare si de extradare, gratie unor prietenii si complicitati, dar si gratie coruptiei din structurile statale.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.