Aerul din orasele spaniole Madrid si Barcelona contine particule de cocaina, potrivit unui studiu realizat de un centru de cercetare spaniol, dat publicitatii astazi.
Potrivit rezultatelor studiului, cocaina este drogul care se afla in cantitatile cele mai mari in aerul din Madrid si din Barcelona. "Au fost descoperite particule intre 29 si 85 de picograme (1 la 1.000 de miliarde de grame) pe metru cub de aer", precizeaza realizatorii studiului intr-un comunicat.

In urma masuratorilor realizate in decursul mai multor zile, cercetatorii subliniaza faptul ca exista "o concentratie mai mare de compusi in weekend, ceea ce sugereaza o crestere a consumului in aceasta perioada", adaugand ca drogurile nu sunt insa periculoase.

"Nici traind 1.000 de ani nu vom reusi sa consumam echivalentul unei doze de cocaina respirand acest aer", a dat asigurari cercetatoarea Miren Lopez de Alda, care a luat parte la acest studiu.

La randul sau, colegul ei Xavier Querol a avertizat ca rezultatele nu trebuie considerate reprezentative pentru compozitia aerului din Madrid si Barcelona, avand in vedere faptul ca au existat numai "doua locuri de masurare concreta, in preajma carora se stia ca se consuma droguri".

Centrul Superior de Cercetari Stiintifice (CSIC) a aplicat in premiera pentru acest studiu o metoda noua de detectare a drogurilor din aer, pusa la punct de cercetatorii spanioli. Acestia vor publica concluziile cercetarilor in revista Analytical Chemistry, relateaza NewsIn, citand AFP.

Drugs are in the air in Spanish cities


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.