Rebeliunea de la o baza militara din Georgia s-a incheiat. Potrivit politiei, conspiratorii intentionau sa il asasineze pe liderul georgian.
Saakasvili: Revolta este grava, dar izolata

Presedintele georgian a adaugat ca aceia implicati in rebeliunea de la baza militara Mihovani din apropiere de capitala au "legaturi cu fortele speciale dintr-o anume tara cunoscuta" Georgiei.

"Cer tarii vecinului nostru nordic sa se abtina de la provocari", a declarat Saakasvili intr-un discurs televizat, referindu-se la Rusia. Mai devreme, oficiali din Ministerul Apararii si de Interne desemnasera clar Rusia ca fiind in spatele acestei tentative de "revolta armata".

"Planul era de a organiza o revolta de mare amploare la Tbilisi si de a actiona impotriva suveranitatii Georgiei si impotriva integrarii europene si euroatlantice a guvernului georgian", a declarat Saakasvili potrivit AFP. "Situatia este sub control. Calmul si ordinea domnesc in toate celelalte unitati militare", a adaugat el.

Moscova si Tbilisi nu mai au relatii diplomatice de la conflictul armat din august 2008 dintre cele doua tari. Oricum, revolta de la baza militara georgiana s-a incheiat, iar Saakasvili se afla deja la respectiva baza, a anuntat ministrul georgian de interne, relateaza Reuters, conform NewsIn.

Opozitia georgiana: Afirmatiile despre revolta urmaresc sa distraga atentia de la proteste

Liderul opozitiei georgiene, Kaha Kukava, a declarat marti ca afirmatiile autoritatilor privitoare la o revolta militara constituie o tentativa de a distrage atentia de la protestele opozitiei fata de presedintele Saakasvili.

"Este foarte clar ca guvernul dorea dorea sa transfere atentia la aceste lucruri de la proteste", a spus Kukava.

Circa 30 de tancuri si transportatoare blindate de trupe se indreptau din Tbilisi spre baza militara unde are loc o revolta, anuntase anterior un reporter Reuters. Politia a oprit reporterii pe drumul principal la cativa kilometri de baza din Muhrovani.

Georgia vorbeste despre "lovitura de stat militara"

Ministerul georgian al Apararii sustine ca revolta de la baza militara Muhrovani ar fi fost o "lovitura de stat militara", iar ministerul georgian de Interne a anuntat marti ca a aflat despre un complot pentru o revolta militara si a acuzat Rusia de implicare.

"Am investigat un caz in legatura cu pregatirea unei revolte militare", a spus purtatoarea de cuvant Sota Utiasvili. Potrivit acesteia, persoanele implicate in complot au primit bani de la Rusia.

Revolta militara a fost pregatita in mai multe unitati

De asemenea, Tbilisi a acuzat marti Moscova ca a incercat sa organizeze o "revolta militara" pentru a perturba exercitiile NATO ce vor incepe miercuri si pentru a rasturna autoritatile georgiene, in timp ce o "revolta" este in curs la o baza din Georgia.

"Ministerul de Interne ancheteaza o revolta militara pregatita in mai multe unitati militare", a spus purtatorul de cuvant al ministerului, Sota Utiasvili.

"Fosti responsabili de rang inalt au avut un amestec. Totul a fost organizat de Rusia si viza cel putin perturbarea exercitiilor NATO din Georgia", a adaugat el.

Potrivit acestuia, baza din Muhrovani, din apropiere de Gori, este "in stare de alerta" si o persoana a fost arestata.

Potrivit ministrului, revolta viza "perturbarea exercitiilor NATO si rasturnarea autoritatilor pe cale militara".

ITAR TASS a citat o sursa din serviciile ruse de securitate, care a respins acuzatia potrivit careia Moscova s-ar afla in spatele acestei tentative de revolta militara. "Este un cosmar, o agonie pentru regimul Saakasvili. Situatia nici nu poate fi descrisa altfel", a declarat sursa, referindu-se la liderul georgian Mihail Saakasvili.

Circa 1.000 de militari din mai mult de 12 state din NATO si state partenere vor participa la exercitiile militare din Georgia. Exercitiile, care vor dura o luna si vor acea loc la fosta baza aeriana rusa Vaziani, sunt vazute ca un semnal din partea statelor membre ca, in pofida tuturor indoielilor, promisiunea unei eventuale primiri a Georgiei in organizatie nu a fost uitata.

Presedintele rus Dmitri Medvedev sustine ca aceasta decizie de organizare a exercitiilor este "gresita si periculoasa".

NATO si Rusia au reluat saptamana trecuta legaturile oficiale, suspendate dupa razboiul dun august, dar aceste exercitii, impreuna cu expulzuarea a doi diplomati rusi la NATO intr-un scandal de spionaj si decizia Rusiei de a prelua controlul la granitele Osetiei de Sud, supun relatiile la noi presiuni.

Ambasadorul rus la NATO considera ridicole acuzatiile Georgiei legate de revolta militara

Reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, considera ridicole si neintemeiate afirmatiile reprezentantilor politici si militari georgieni de implicare a serviciilor secrete ruse in revolta militarilor din Georgia, potrivit Interfax. "Noi, bineinteles, am inceput sa ne obisnuim cu acuzele delirante din partea conducerii georgiene - politice si militare. Chiar grindina sau furtuna, toate reprezinta mania Moscovei", a declarat Rogozin pentru Interfax. "Daca e sa vorbim serios, a subliniat diplomatul rus, putem constata ca in prezent are loc prabusirea armatei si a statalitatii georgiene si cauza este din nou politica nesabuita a lui Saakasvili", a adaugat diplomatul rus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.