Nume mari ale literaturii contemporane se solidarizeaza cu Grsel, intr-o petitie gazduita de site-ul MEL (Casa Scriitorilor si a literaturii din Franta), dupa ce, saptamana trecuta, scriitorul Marc Levy a scris o pledoarie in apararea lui Nedim Grsel, care va fi judecat pentru blasfemie.
Scriitori celebri precum laureatul din 2009 al Nobel-ului pentru literatura, Jean-Marie Gustave le Clézio, Bernard-Henri Lévy, Olivier Mongin, Edgar Morin, Antonio Muñoz Molina, Erik Orsenna, Antonio Tabucchi si Tzvetan Todorov semneaza petitia care denunta opresiunea contra libertatii literare, in Turcia.

Orhan Pamuk, el insusi trecut printr-o experienta similara in Turcia, se alatura protestului, care semnaleaza cazul unui scriitor care poate suferi consecinte politice, doar pentru ca a scris cartea "Fiicele lui Allah", ce va aparea si la editiile du Seuil, in octombrie 2009. Pana luni, la ora 14.00, 253 de semnatari s-au solidarizat cu scriitorul turc.

Nedim Gürsel risca sa petreaca intre 6 si 12 luni in inchisoare, dupa ce un tribunal turc il va judeca, incepand cu 5 mai, pentru ofensa adusa securitatii nationale si moralei publice, in romanul "Fiicele lui Allah".

Scriitorul a adresat el insusi, la finele saptamanii trecute, o scrisoare deschisa premierului Recep Tayyip Erdogan , in care explica, punctual, fragmente intregi din romanul incriminat, "Fiicele lui Allah". "De cate ori sa va amintesc ca am scris un roman, nu un manual de teologie?", a intrebat, retoric, scriitorul, care-si vede astfel periclitata libertatea de a se interoga, pur literar, asupra religiei.

Raportul Diyanet, publicat in Turcia, incrimineaza in termeni extrem de duri si minutiosi romanul "Fiicele lui Allah", etichetat ca un text care "arunca in ridicol pe Dumnezeu, profetii, sfintii apostoli, principiile religioase, cartile sacre si cultele religioase". Una dintre expresiile incriminate, de pilda, este formularea "mic Allah", despre care Gürsel spune ca este doar o adresare afectiva, parte a unui dialog tata-fiu. In plus raportul pune la zid faptul ca romanul vorbeste despre incapacitatea profetului Abraham de-a nu avea copii, fapt care apare si in textul coranic.

"Fiicele lui Allah", carte vanduta in peste 30.000 de exemplare in Turcia, spune povestea profetului Mahomet si a nasterii religiei musulmane, punand in corelatie credinta cu violenta in Islam. Bazandu-se pe articolul 216 al Codului penal al Turciei, adoptat cu trei ani inaintea demararii negocierilor cu Uniunea Europeana, parchetul turc a decis ca Gürsel a adus "atingere publica valorilor religioase". Rezident la Paris, Gürsel coordoneaza cercetarile in cadrul CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique ) si preda literatura turca la Sorbona. In varsta de 57 de ani, scriitorul a semnat 30 de carti de diferite genuri, traduse in 12 limbi.

Conflictul Turciei cu scriitorii ei nu este singular, Iranul fiind alt stat care a pornit un proces celebru contra lui Salman Rushdie, autorul "Versetelor satanice”. In 1989, ayatollahul Khomeini a dat un verdict religios (fatwa) care il condamna la moarte, iar o fundatie din Iran a oferit chiar o recompensa de un milion de dolari pentru moartea lui Rushdie, suma fiind dublata in 1997.

In Turcia, laureatul Nobel Orhan Pamuk a fost nevoit sa-si abandoneze tare in 2005, dupa ce a criticat doua episoade sangeroase, genocidul armenilor din 1915 si un atac asupra minoritatii kurde. Revenit in Turcia, Pamuk a fost acuzat de procurori pentru insulte aduse tarii, dar procesul a fost ulterior abandonat si datorita personalitatilor culturale din Europa, care i-au luat apararea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.