Senatorii cehi se vor pronunta miercuri asupra Tratatului de la Lisabona, dupa mai multe amanari ale acestui vot crucial pentru tara ce detine presedintia semestriala a Uniunii Europene si pentru viitorul textului la nivel european, relateaza AFP.
Textul suscita opozitia vehementa a liberalilor eurosceptici din ODS, partidul care domina Senatul, dar liderul sau, premierul demisionar Mirek Topolanek, "a obtinut voturile necesare pentru aprobare" in propria sa tabara, a declarat luni pentru AFP senatorul ODS Jiri Oberfalzer.

Pentru a evita un blocaj fatal si a obtine majoritatea de trei cincimi necesara, s-a decis, potrivit presei locale, ca cei care se opun ratificarii tratatului sa paraseasca sala sau sa se abtina de la vot, ceea ce va permite aprobarea textului, celelalte partide fiind favorabile tratatului.

"O eventuala respingere ar fi negativa, ne-ar izola in interiorul UE", a avertizat duminica Topolanek care, in pofida propriilor sale rezerve asupra textului, obtinuse deja aprobarea acestuia de Parlamentul ceh in februarie. "Multe tari ar fi de parere ca le dezamagim", pentru ca "ar fi un pretext pentru unii sa inceteze procesul de extindere", a adaugat el.

Respingerea ar suspenda definitiv procesul de ratificare la Praga, avand acelasi impact ca "nu"-ul irlandezilor la referendumul din iunie 2008. Perspectiva suscita mare ingrijorare la Bruxelles, arata NewsIn.

Pentru a face presiuni asupra Cehiei, Franta si Germania au avertizat luni ca extinderea va inceta, in caz de respingere a tratatului. Mai multi inalti oficiali europeni au vorbit despre aceasta ipoteza in ultimele zile, in speranta de a pune presiune asupra cehilor, partizani ai continuarii extinderii blocului catre est.

Daca Senatul ceh respinge textul, "prima consecinta va fi ca Zagrebul nu va face parte din UE". "Nu vad majoritate in Europa" pentru extinderi dincolo de cele 27 de state membre din prezent, a avertizat astfel Eva Hoegl, deputat german din Comisia de afaceri externe.

Unii subliniaza de asemenea ca Cehia si-a deteriorat deja suficient imaginea pe continent, prin rasturnarea guvernului in plin mandat la presedintia UE. In fata acestor temeri, vicepremierul ceh Alexandr Vondra, un partizan fervent al ratificarii, nu a incetat sa repete ca textul va trece prin Senat.

In caz de adoptare, totusi, un grup de senatori ODS intentioneaza sa conteste inca o data textul la Curtea Constitutionala, ceea ce va antrena noi intarzieri.

La indemnul presedintelui Vaclav Klaus, unul dintre cei mai vehementi opozanti ai tratatului, senatorii ODS sesizasera deja Curtea Constitutionala anul trecut. In avizul din noiembrie, Curtea nu le-a retinut argumentele, care se refereau la anumite paragrafe din text privitoare la transferul de competente nationale catre Bruxelles. Dar judecatorii nu s-au pronuntat asupra textului integral, ceea ce lasa loc de noi contestari.

Daca va fi aprobat de Senat miercuri si daca proiectele de blocaj constitutional esueaza, textul va trebuit semnat apoi de presedintele Klaus, un eurosceptic notoriu.

Pentru a intra in vigoare, Tratatul de la Lisabona trebuie ratificat de toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.