Kim Jong II, liderul comunist de la Phenian, l-a primit ieri pe ministrul unificarii sud-coreean, Chung Dong-young, impreuna cu doi membri ai delegatie acestuia, in cadrul unei scurte intalniri urmate de un dejun de lucru. Aceasta intalnire nu a fost programata, fiind organizata cu doar cateva ore inainte. Precedenta intalnire dintre Kim Jong II si un oficial sud-coreean avusese loc in 2002. Vizita de acum survine in contextul tensiunilor provocate de refuzul autoritatilor nord-coreene de a reveni la negocierile in "format de sase" vizand programul nuclear militar al Republicii Populare Democrate Coreene. Dupa discutiile de ieri, Kim Jong II a ales intre "carantina" la care era supusa Coreea pe plan international, si mana intinsa de SUA.

Chung Dong-young, ministrul unificarii sud-corean, a transmis ieri presedintelui nord-coreean ingrijorarea comunitatii internationale vizavi de ambitiile nucleare ale Phenianului. Chung Dong-young a transmis presedintelui nord-corean un mesaj din partea presedintelui sud-corean Roh Moo-hyun. Purtatorul de cuvant al lui Chung Dong-young a declarat ca "cei doi oficiali au schimbat pareri asupra programului nuclear al Phenianului, timp de o ora si treizeci de minute".

Dupa incheierea intrevederilor, Reuters a transmis ca liderul nord-coreean, Kim Jong II a afirmat ca tara sa se va intoarce la formatul de negocieri in sase (Coreea de Nord, Coreea de Sud, Rusia, China, Japonia si Statele Unite). Phenianul respinsese pana acum acest format, din cauza SUA, pe care o acuzau de impartialitate. "Daca este sigur ca SUA respecta Coreea de Nord ca partener de negocieri, Phenianul ar putea reveni la masa negocierilor in luna iulie, dar trebuie sa se negocieze cu SUA", a precizat Chung Dong-young.

Ministrul sud-coreean a mai precizat ca Kim Jong II i-ar fi spus ca nu a refuzat niciodata formatul de negocieri in sase, dar ca "a vrut sa infrunte SUA pentru ca Washingtonul privea Coreea de Nord de sus". Chung a mai spus ca presedintele nord coreean considera "Declaratia comuna privind demilitarizarea peninsului Coreea ca fiind inca valabila". Kim Jong II se referea la un document semnat in 1992 de cele doua Corei. Insa acel document nu avea valoare juridica, ci doar consultativa, astfel ca el nu a putut fi niciodata adus in discutie de Seul.

Liderul nord-coreean se intalneste foarte rar cu oficiali straini, si se pare ca Chung se afla in timpul "joggingului de dimineata" , atunci cand a primit invitatia de a-l intalni pe Kim Jong II. Vizita delegatiei sud-coreene la Phenian survine intalnirii dintre Rohn Moo-hyun si presedintele american George W. Bush, saptamana trecuta, la Washington. Cei doi lideri au discutat atunci posibilitatea unei colaborari mai stranse, scopul fiind acela de a readuce regimul comunist la masa negocierilor. In acea discutie privata se pare ca Bush l-a asigurat pe omologul sau sud-coreean ca SUA intentioneaza sa foloseasca numai masuri diplomatice, si ca Washingtonul nu considera un atac asupra Coreei de Nord ca fiind o solutie pentru dezamorsarea crizei.

Tensiunile dintre Phenian si "restul lumii" au redebutat fulminant in februarie 2005, atunci cand oficialii nord-coreeni au declarat ca detin arme nucleare. Expertii in probleme nucleare ai ONU considera ca Phenianul detine cel mult opt arme nucleare. Phenianul refuzase insa inca din septembrie 2004 sa se mai prezinte la masa negocierilor, acuzand SUA de o "politica ostila".

Coreea de Sud a mai propus ieri tovarasilor din nord, sa se intalneasca in cadrul unei summit la nivel de ministri, in iunie. SUA au urmarit cu atentie negocierile dintre cele doua Corei, adjunctul secretarului de stat, Christopher Hill, afirmand inainte de intalnire ca isi pune toate sperantele in reglemantarea diplomatica a crizei. Cu toate ca Phenianul acuza Statele Unite ca duc o "politica ostila" si ca "dispretuiesc" statul comunist, anual, Washingtonul acorda Coreei de Nord ajutoare umanitare de zeci si sute de milioane de dolari, fie direct, fie prin Natiunile Unite.

Si Tokyo a fost deosebit de interesat de progresul negocierilor de ieri, oficialii japonezi afland in aceasta primavara ca o racheta balistica nord-coreeana a survolat insulele japoneze, oprindu-se undeva in Oceanul Pacific.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.