Mii de manifestanti alungati cu gaze lacrimogene

Politia kargaza a intervenit ieri in forta pentru a alunga miile de manifestanti care, inca de la primele ore ale diminetii, au ocupat sediul Comisiei Electorale din Biskek, capitala tarii. Protestatarii erau sustinatori ai omului de afaceri Urmatbek Baryktabassov, care a dorit sa se inscrie in cursa pentru alegerile prezidentiale din 10 iulie, dar caruia i s-a interzis depunerea candidaturii. Motivul invocat de autoritatile kargaze este acela ca Baryktabassov detine dubla cetatenie, lucru care il face incompatibil cu functia suprema in stat.

Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene si bastoane de cauciuc pentru a dispersa sutele de manifestanti care ocupasera sediul Guvernului, cladire ce adaposteste Comisia Electorala. Manifestantii au inceput sa arunce cu pietre in politisti, iar fortele de ordine au ripostat tragand focuri de arma in aer, informeaza agentia Rusia la Zi. Ulterior, manifestantii au parasit cladirea, dar in piata Biskek s-au adunat alti trei mii de sustinatori ai lui Baryktabassov. O unitate a Garzii nationale a fost trimisa in Piata. Impreuna cu politistii, membrii fortelor speciale au reusit sa imprastie multimea, noteaza Rusia la zi.

Potrivit agentiei Reuters, protestatarii au solicitat, de asemenea, demisia presedintelui interimar Kurmanbek Bakiev, care, conform unor surse din politie, nu se afla in cladire in momentul izbucnirii violentelor. Bakiev detine functia de presedinte interimar in urma valului de proteste declansate in luna martie, dupa anuntarea rezultatelor de la alegerile parlamentare.

Comisia Electorala a anuntat ca, oficial, in cursa prezidentiala din luna iulie s-au inscris sapte candidati. Cotati cu cele mai multe sanse sunt considerati actualul presedinte interimar, Kurmanbek Bakiev, fostul ministru de Interne, Kenechbek Douicebaiev si fosta ministra a Educatiei, Gaicha Ibraguimova. Protestele de ieri sunt cele mai importante de la alungarea fostului presedinte, Askar Akaiev, de la putere, in urma cu doua luni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.