Doua noi vase, intre care un cargobot, au fost capturate la inceputul acestui weekend de piratii somalezi, prima lor captura in ultima saptamana, potrivit informatiilor comunicate de pirati si de un organism de asistenta pentru marinari, transmite NewsIn.
Cargoul Ariana apartine unei companii britanice si navigheaza sub pavilion maltez, a anuntat centrul operational al misiunii de protectie a NATO de la Bruxelles, confirmand astfel aceasta captura.
Echipajul vasului ar fi ucrainean, potrivit primelor informatii furnizate de capitanul fregatei Chris Davis, de la centrul operational al Aliantei Nord-Atlantice

Oficialul biroului kenyan a unui program de asistenta a marinarilor, Andrew Myangura, a confirmat ca piratii au reusit sa captureze cargoul, precizand ca acesta venea din Brazilia si mergea in Orientul Mijlociu si ca a fost capturat "in Oceanul Indian, la o distanta de 250 de mile marine sud-vest de insulele Seychelles.

Myangura a precizat ca cei 24 de membri ai echipajului cargoului sunt toti ucraineni si par sa fie bine. Dupa ce a anuntat ca vasul era britanic, el a revenit, afirmand ca ar putea apartine grecilor.

La randul lor, piratii au anuntat ca au capturat, pe langa acest cargou, inca un vas vineri seara. "Oamenii nostri au capturat doua nave. Una dintre ele transporta vehicule", a declarat telefonic agentiei France Presse unul dintre pirati, care a spus ca se numeste Hassan si vorbeste de la baza piratilor din Haradere (centrul Somaliei).

"Cealalta nava s-ar putea sa transporte marfuri pentru comerciantii somalezi", a adaugat Hassan.
Si unul dintre sefii piratilor a confirmat, tot de la Haradere, sub acoperirea anonimatului, aceasta captura, recunoscand ca exista o anumita confuzie cu privire la pavilionul sub care navigheaza navele.

In prezent, numarul vaselor aflate in mainile piratilor care actioneaza in Oceanul Indian si in Golful Aden este de 18.

La 25 septembrie 2008, un cargou ucrainean, Faina, care transporta 33 de tancuri de tip sovietic, a fost capturat de pirati in largul coastelor somaleze si eliberat la 5 februarie in schimbul unei rascumparari de 3,2 milioane de dolari.

Potrivit Biroului Maritim International (BMI), numarul atacurilor a scazut in primul trimestru din 2009, fata de 2008, de la sase la 1. In aceeasi perioada, numarul vaselor militare in zona a crescut de aproximativ trei ori, ajungand la 20, potrivit unei surse militare.

Nave ale Uniunii Europene, NATO si ale coalitiilor aflate sub autoritate americana au lansat mai multe operatiuni in ultimele zile pentru a impiedica atacuri sau a aresta presupusi pirati.

La sediul Aliantei, comandantul Davis a precizat ca fregata portugheza Corte Real a trimis vineri un elicopter, imediat dupa anuntul unui atac asupra petrolierului Kition sub pavilion de Nassau.

Elicopterul i-a fortat pe pirati sa revina in ascuzisul lor, un vas de pescari, care a fost retinut si la bordul caruia au fost descoperite arme, in special lansatoare de grenade si explozibili, potrivit lui Davis.

Totusi, un ofiter din fortele NATO desfasurate in Golful Aden, Santos Ferreira, a anuntat ca cele 19 vase capturate au fost eliberate "dupa contactarea autoritatilor nationale somaleze".

Davis a mentionat si atacul de joi asupra Christina A, un vas turc care a reusit sa scape de doua vase ale piratilor, in largul portului kenyan Mombasa, dupa ce a accelerat la 20 de noduri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.