Semnele inversarii fluxului migrator al romanilor incep sa devina evidente in Spania, scrie cotidianul american „New York Times“. Ele sunt un efect al rapiditatii cu care s-au deteriorat economiile din Europa Occidentala.

La Alcala, oras-satelit al Madridului, unde exista o mare comunitate de romani, circa 20.000 dupa unele estimari, acestia „incep sa dispara, incet-incet“, dupa cum a declarat pentru publicatia americana Gheorghe Gainar, presedintele asociatiei culturale a romanilor.

„Atunci cand ii cauti nu ii mai gasesti. Uneori intrebi rudele si acestea iti spun ca s-au intors acasa“.

Costuri mai mici, acasa

Romanii spera sa aiba sanse mai bune de angajare acasa, sau, cel putin, costuri mai mici ale vietii. „Toata lumea spune ca nu este de lucru in Romania. Sunt 26 de milioane de oameni acolo, nu se poate sa nu faca nimic.

Vreau sa vad cu ochii mei“, a declarat publicatiei americane romanul Marius Mituletu, in varsta de 30 de ani. El planuieste sa se intoarca in Romania luna viitoare, la sase ani dupa ce a fost atras in Spania de piata in crestere a constructiilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.