Un petrolier yemenit a fost capturat de piratii somalezi in largul coastei Yemenului, a anuntat duminica un oficial de la Sanaa, precizand ca doi pirati au fost ucisi in timpul unei ciocniri cu Garda de Coasta yemenita, transmite AFP.

"Doi pirati au fost ucisi si alti trei au fist raniti", a declarat responsabilul, precizand ca si doi membri ai Garzii de Coasta au fost raniti, potrivit site-ului Ministerului Apararii.

In momentul atacului, petrolierul, apartinand rafinarii din Aden, se intorcea gol, dupa ce isi livrase incarcatura in orasul Mohra, din estul tarii. Potrivit NewsIn, tonajul petrolierului, numarul si nationalitatea membrilor echipajului nu au fost precizate.

Acest atac coincide cu anuntul eliberarii de catre piratii somalezi a unui mic vas de alimentare, Sea Princess, inchiriat de un armator yemenit.

In total, 16 nave si 273 de marinari se afla in prezent in mainile piratilor somalezi, asteptand incheierea negocierilor pentru virarea recompenselor. Un remorcher italian, Buccaneer, cu 16 membri ai echipajului la bord (10 italieni, cinci romani si un croat), a fost capturat in 11 aprilie in Golful Aden.

Potrivit Biroului Maritim Internationale (BMI), numarul atacurilor piratilor din largul coastei Somaliei au crescut semnificativ in primul trimestru al anului 2009, fata de aceeasi perioada a anului 2008, de la sase la 61.

Piratii somalezi, care navigheaza pe rute comerciale in oceanul Indian si din golful Aden, au capturat circa 50 de vapoare in 2008. Comunitatea internationala a reactionat trimitand circa 20 de vase de razboi pentru a patrula in zona. Atentia lor este concentrata pe culoarele comerciale cele mai folosite, dar piratii au reusit sa scape extinzandu-si raza de actiune si profitand de conditiile meteorologice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.