Coalitia de stanga din Islanda a obtinut o victorie istorica in fata partidului conservator, sanctionat sambata de alegatori, din cauza crizei economice care afecteaza tara.

Pentru prima data, coalitia formata din social-democrati Verzi a obtinut o majoritate absoluta in Parlament, potrivit rezultatelor definitive date publicitatii duminica, informeaza NewsIn, citand AFP.

Astfel proeuropeana Johanna Sigurdardottir, in varsta de 66 de ani, sef al guvernului interimar numit in februarie, urmeaza sa fie mentinuta in functie. Formatiunea sa, Partidul Social-Democrat, a obtinut 20 de fotolii de Parlament, cu aproape o treime din voturi. Aliatii sai, Verzii, au obtinut 14 mandate, din totalul de 63 de Parlament.

Proeuropeana convinsa, cu orientari homosexuale declarate, Johanna Sigurdardottir este considerata marea invingatoare a scrutinului. Fost ministru pentru afaceri sociale in varsta de 66 de ani, care a intrat in politica in urma cu 31 de ani, a devenit in februarie 2009 prima femeie numita in functia de premier islandez, la conducerea unei coalitii interimare.

Cunoscuta pentru angajamentul sau in favoarea persoanelor in varsta, a celor cu dizabilitati si, in general, al celor cu probleme, aceasta feminista poreclita "Sfanta Johanna" a afrmat ca justitia si egalitatea sociala vor reprezenta principalele valori ale coalitiei sale. Ea si-a luat si angajamentul si de a face totul pentru reconstruirea rapida a sectorului bancar, afectat grav in toamna de criza financiara internationala.

Orientarea sa sexuala nu a fost niciodata o problema in Islanda, unde casatoria cu Jonina Ledsdottir, o scriitoare in varsta de 54 de ani, este mentionata inclusiv pe site-ul oficial al Guvernului. Ea a refuzat, insa, intotdeauna sa vorbeasca in public sau sa acorde interviuri despre viata sa privata.

Considerat responsabil de prabusirea sectorului bancar in toamna, Partidul Independentei (conservator), aflat la putere in perioada respectiva, a obtinut numai 16 mandate, cu noua mai putin decat avea inainte de scrutin.

Partidul Cetatenesc, formatiune de stanga fondata recent, a intrat in Parlament cu patru fotolii.
Rata de participare a fost de 85,1%, potrivit cotidianului Morgunbladid, fata de 83,6% in 2007.
Aproape 228.000 de alegatori din aceasta tara situata in Atlanticul de Nord au fost chemati la urne pentru a-si alege parlamentarii.

Potrivit procedurii obisnuite, principalele doua partide vor incepe negocierile. Cele doua formatiuni vor trebui sa ajunga la un acord, in primul rand, asupra aderarii la Uniunii Europeana, principalul punct de divergenta. Sigurdadottir a amintit, de altfel, ca este in favoarea unei cereri imediate de aderare, in timp ce ecologistii se opun, in special pentru a apara sectorul pescuitului, care asigura 36,6% din exporturile totale ale tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.