Ucraina le-a adus un omagiu, in noaptea de sambata spre duminica, victimelor catastrofei nucleare de la Cernobil, la 23 de ani dupa cel mai grav incident nuclear civil din istorie

"Ii comemoram cu profunda tristete pe acesti eroi care au luptat impotriva elementului nuclear si care s-au sacrificat pentru noi si pentru copiii nostri", a declarat presedintele Vktor Iuscenko intr-o declaratie data publicitatii de biroul sau de presa.

O suta de ucraineni, printre care seful statului si alti inalti oficiali au depus in cursul noptii coroane de flori in fata unui monument ridicat la Kiev in memoria victimelor de la Cernobil si au aprins lumanari in timpul unei slujbe religioase consacrate acestei tragedii, relateaza NewsIn.

"Lichidatorii" - persoane care au participat la curatarea zonei dupa catastrofa - au asezat o ghirlanda lunga din ramuri de brad in jurul monumentului. Multi dintre ei nu si-au putut stapani lacrimile.

La Slavutici, un orasel situat la 50 de kilometri de centrala, in care locuia o mare parte din personal, sute de ucraineni au participat la ceremonia de comemorare organizata in cursul noptii si au depus buchete de flori, coroane si lumanari in fata unui monument ridicat in memoria victimelor.

In 26 aprilie 1986, la ora locala a Romaniei 1.23, reactorul numarul patru al centralei Cernobil, situata in nordul Ucrainei, in apropiere de frontiera cu Rusia si Belarus, a explodat, contaminand o mare parte din Europa si in special cele trei tari, atunci republici sovietice.

Peste 25.000 de "lichidatori" ai catastrofei, in special rusi, ucraineni si belarusi, care a facut diverse lucrari, inclusiv construirea unui sarcofag in jurul reactorului accidentat, au decedat, potrivit unor surse oficiale.

Oficial, numai in Ucraina 2,3 milioane de persoane, printre care 220.000 de lichiditatori, au avut de suferit de pe urma catastrofei. 4.822 de ucraineni, copii sau adolescenti la momentul catastrofei, au fost operati ntre 1986 si 2007 pentru cancer la glanda tiroida, consecinta a radiatiilor, potrivit unui bilant al Ministerului Sanatatii.

Centrala de la Cernobil, care mai avea un reactor aflat inca in functiune, a fost inchisa in decembrie 2000. Insa in conditiile in care sarcofagul care acopera circa 200 de tone de magma radioactiva formata din combustibil nuclear s-a fisurat, centrala ramane o amenintare constanta.

Autoritatile au consolidat sarcofagul de beton, realizat foarte repede a doua zi dupa catastrofa. Finantata din donatii internationale, construirea unui sarcofag de otel care sa acopere vechea instalatie va incepe la sfarsitul anului 2009 sau inceputul anului 2010 si se va incheia in 2012. Consortiul Novarka, format din grupurile franceze Bouygues si Vinci, a fost insarcinat cu lucrarile.

De asemenea, doua complexe de tratatre a deseurilor radioactive solide si lichide si un depozit pentru stocarea combustibilului nuclear folosit vor fi infiintate in zona contaminata din jurul Cernobilului in urmatorii ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.